Chleb żytni bardzo razowy z otrębami

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,057
415
83
ten chleb nie powinien byc krojony przez co najmniej 12 a najlepiej przez 24 godzin.
hmm... i moze dalas mu troche za duzo plynow....
moglas go troche podsuszyc w piekarniku, to znaczy pozostawic w wzlaczonym az do ostygnicia.
po paru dniach on sie troche ustabilizuje i bedzie bardziej zjadliwy.
jesli mi wyjdzie zbyt mokry, to robie z niego grzanki w tosterze.
 

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
chyba rzeczywiście było za dużo wody
gruebel_2.gif

już kiedyś piekłam ten chlebek - co prawda wówczas miałam pod ręką zaledwie 50 g otrębów żytnich (i tyle przygotowałam), nie dawałam też wówczas płatków - wyszedł bardzo smaczny, z prażonym słonecznikiem, mniam
lecker.gif
chociaż był lekko kleisty na spodzie

dodatkowym utrudnieniem w moim przypadku jest również fakt, że moja zdezelowana (kupiona wraz z mieszkaniem) kilkunastoletnia kuchenka z gazowym piekarnikiem nie wytrzymuje presji pieczenia w wysokich temperaturach (za to biszkopty mi wychodzą przepiękne
icon_mrgreen.gif
) - więc, chlebki po odpoczynku wkładam do maszyny chlebowej - a kiedy wyrosną, włączam urządzenie i piekę.

przypuszczam, że w maszynie są jednak odmienne warunki, niż w piekarniku - większa wilgotność?...
gruebel_2.gif


...ale za to dzisiejszy (tzn. upieczony wczoraj wieczór na III-f zakwasie) razowiec po rozkrojeniu - bardzo ładny
lecker.gif
tylko wierzch trochę przysuchy
icon_sad.gif
- no, ale przezornie piekłam go 60+20 min...
icon_rolleyes.gif


muszę sobie nabyć porządny piekarnik...
cheers.gif

 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
To i ja sie przylacze
mniam.gif
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,117
1,597
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

channa

Member
Gru 28, 2008
14
0
0
Witam
chciałabym zapytac czy ktoś jeszcze piecze ten chleb?
Mnie niestety on nie wyszedł. Rosł bardzo ładnie (ale mniej nież 2 godz., bo chciał uciec), a potem jak go piekłam, to niestety zaczął "siadac".
Wyszedl klajstrowaty (pewnie zakalec), chociaz ciekawy w smaku, a przede wszystkim nie kwaśny (a oto mi chodziło). Zastanawiam sie co zrobiłam źle.
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,117
1,597
113
channa @ 13 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048358Witam
chciałabym zapytac czy ktoś jeszcze piecze ten chleb?
Mnie niestety on nie wyszedł. Rosł bardzo ładnie (ale mniej nież 2 godz., bo chciał uciec), a potem jak go piekłam, to niestety zaczął "siadac".
Wyszedl klajstrowaty (pewnie zakalec), chociaz ciekawy w smaku, a przede wszystkim nie kwaśny (a oto mi chodziło). Zastanawiam sie co zrobiłam źle.
channa, dzisiaj też piekłem (zdjęcie będzie jutro). Rósł ok. 2,5 godz. i uważam, że za długo - brak chlebowego "brzuszka"
icon_mrgreen.gif
. Przy tym chlebie trzeba uważać z wodą (otręby są moczone, zakwaszone ciasto też zawiera wodę)- konsystencja ciasta nie powinna być płynna, ciasto powinno dać się przełożyć do foremki przez nakładanie a nie "przelanie".
 

channa

Member
Gru 28, 2008
14
0
0
Gucio @ 13 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048430channa, dzisiaj też piekłem (zdjęcie będzie jutro). Rósł ok. 2,5 godz. i uważam, że za długo - brak chlebowego "brzuszka"
icon_mrgreen.gif
. Przy tym chlebie trzeba uważać z wodą (otręby są moczone, zakwaszone ciasto też zawiera wodę)- konsystencja ciasta nie powinna być płynna, ciasto powinno dać się przełożyć do foremki przez nakładanie a nie "przelanie".
O? niestety, ja przelałam, więc pewnie dlatego. Dziękuję
icon_smile.gif
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Jak widać, da się
icon_wink.gif
a na zdjęciach wcale na gliniasty nie wygląda, wręcz przeciwnie.
Maka razowa to typ 2000.
U mnie dostępna jest tylko żytnia 1400 (żurkowa/sitkowa) i takiej używam do wszystkiego, więc dałabym po prostu 500g żytniej 1400.

Ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni, bo ja ciągle jestem laikiem w tej kwestii, niestety.
 

babeczkaa

Member
Lut 18, 2005
54
0
0
no właśnie udało mi się cudem dostać mąkę żytnią razową typ 2000 i jeszcze mąkę graham razową typ 2000, i nie bardzo wiem jak się zabrać do tego żeby nie przedobrzyć a zależy mi na zdrowym chlebie i zeby zakwasu nie marnować
icon_smile.gif
jakie powinny byc proporcje, czy może byc tylko ta mąką czy robić mix, jeśli mix to jakie proporcje ?

dzięki za pomoc
icon_smile.gif