Ciasto dyniowe drożdżowe

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
1
0
Ciasto dyniowe drożdżowe

2,5 dag drożdży
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
szczypta soli
5 dag masła
2-3 łyżki rodzynek
2-3 łyżki płatków migdałowych (niekoniecznie)
15 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło, odstawić do schłodzenia.
2 i 1/2 szklanki mąki wymieszać z solą, cukrem, dynią, żółtkami i zaczynem, wyrabiać dodając pod koniec masło, rodzynki i płatki migdałów i dosypując pozostałą mąkę w razie potrzeby. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Zagnieść ponownie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 200°C około 40 minut.

Wchodzi do keksówki 13 x 30 cm.