Baba tęczowa

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Baba 3kolory tęczową zwana

Składniki:
1 margaryna Kasia
2 łyzki oleju
2 szklanki cukru (to nie jest za duzo, nie redukowac)
2 szklanki maki pszennej tortowej
1/2 szklanki smietany (taka zwykla 12%, ja dalam jogurt bo jestem ekstremalna)
4 jaja cale
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 lyzki kakako
2 lyzki maki ziemniaczanej
1 kisiel wisniowy
1 kisiel cytrynowy

Sposob przygotowania:

Margaryne rozpuscic z olejem, nieco przestudzic, i utrzec dobrze z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawac ciagle miksując po 1 jajku, nastepnie make z proszkiem, smietanę. Przygotowujemy 2 dodatkowe miski. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części wmiksowujemy kakao z maka ziemniaczana, do drugiej kisiel wisniowy,a do trzeciej kisiel cytrynowy. Blaszke wysmarowac lub wylozyc papierem do pieczenia, ja pieke w keksowce. Najpierw wylac ciemna czesc, potem wisniowa, na koniec cytrynowa. Piekarnik wczesniej nagrzac do 200 stopni. Piec okolo godziny, pieklam wczoraj zabralo mi to wiecej bo godzine i 15 minut, nalezy sprawdzac patyczkiem czy srodek nie jest surowy, to decyduje o wyjeciu ciasta z pieca.


3kolorybaba.jpg


3kolorybaba2.jpg


PS Moje szalenstwa: nie mialam kisielu cytrynowego tym razem i dalam budyn waniliowy, nie mialam wisniowego dalam truskawkowy, nie mialam smietany wiec dalam jogurt poprzednie razy robilam jednak wedlug przepisu