Kedgeree z łososia (LCB)*

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia i gotowania: 16 minut
4 porcje

składniki:
2 jaja o temp. pokojowej
50 g masła
375 g filetów z łososia, ugotowanych i pokrojonych w płaty
250 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego i odcedzonego
1 jajo, roztrzepane
3 łyżki śmietany
1-2 łyżeczki posiekanego świeżego kopru lub szczypiorku

Sposób wykonania:
W małym rondlu zagotować wodę i delikatnie włożyć 2 jajka. Ponownie doprowadzić ją do wrzenia i gotować powoli jeszcze przez 7 minut.
Jajka wyjąc ostrożnie, umieścić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i grubo posiekać. Żółtka powinny być nieco wilgotne.
Masło rozpuścić na patelni i przez 30 sekund smażyć na nim łososia. Dodać ryż i posiekane jajka. Płaskim nożem do ryb, przewracać składniki na patelni, nad duzym ogniem 2 minuty aż będą gorące.
Należy robić to zdecydowanie aby uniknąć sklejania się ryżu.
Zmiksować jajko ze śmietaną, wlać na patelnię z ryżem i mieszać nożem przez 3-5 minut tak, by składniki nie przywarly do patelni. Doprawić do smaku.
Kedgeree przełożyć na ogrzany talerz i podawać przybrany swiezym koperkirm lub szczypiorkiem.

Rada szefa kuchni:
Dla uzyskania lepszego efektu nalezy uzyć tak suchego ryżu jak to tylko mozliwe. Dobrze jest ugotować go dzień wcześniej.
Nie należy przejmowac się tym, że ugotowane jajka wygladaja na zbyt miękkie i wilgotne, dojdą do właściwego stanu podczas smażenia z ryżem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: