Kawa granita z panna cotta (LCB)

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Czas przygotowania: 1 godzina + noc chłodzenia
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:
235 g miałkiego cukru
15 g czarnej kawy rozpuszczalnej
30 ml dowolnego likeru kawowego
4 listki żelatyny lub 2 łyżeczki sproszkowanej
2 laski wanilii rozciete wzdłuż
250 ml mleka
250 ml gęstej śmietany

Sposób wykonania
Przez 10 minut na wolnym ogniu gotować 175 ml wody i 175 g cukru.
Dodac kawę rozpuszczoną w odrobinie wody i dobrze utrzeć.
Pozostawić do schłodzenia.
Dodać 500 ml wody i likier. Przelać kawę do plastikowego lub metalowego naczynia i mrozić przez noc.
Żelatynę namoczyć (proszek rozpuścić w 2 lyżkach gorącej wody, a listki ulozyć w wodzie tak, by je przykryła).
Zeskrobać nasiona z lasek wanilii do rondelka, dodac przepołowione laski, smietanę i pozostały cukier. Zagotować, przecedzić do miski, usuwając wanilię.
Do goracegop mlecznego plynu dodać żelatynę (z platków zlac nadmiar wody) i mieszac do rozpuszczenia.
Umiescić miskę w drugiej, wypełnionej bardzo zimna wodą i ucierać do momentu gdy żelatyna zacznie gęstnieć. Przelac do 4 foremek o pojemności 100 ml każda. Schładzać przez noc.
Na pół godziny przed podaniem oziębić 4 talerze. wyjąć krem z foremek. Czynność tę ułatwi owinięcie ich ciepłą ściereczkąi obrócenie dnem do góry.
Brzegiem lyżki zeskrobać wiórki zamrożonej kawy i ułozyć obok kremu panna cotta.