Śledzie w porach*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Kocham śledzie w oleju! Na kolacje wigilijną w zeszłym roku po raz pierwszy zrobiłam śledzie w porach. Podaje proporcje z przepisu (książeczka 'Śledź na każdą okazję' Kazimierza Igrasa)
1 kg filetów z matiesów
4 duże pory
1 łyżeczka chili
1/2 płaskiej łyżeczki grubo mielonego białego pieprzu
1 łyżeczka oregano
sok z cytryny
olej sojowy albo lniany (ja użyłam oliwy)

- pory oczyścić i zmiksować,
- do ceramicznej miseczki wlać 4 łyżki oleju, dodać przyprawy, utrzeć i odstawić na pół godziny,
- dodać 2 łyżeczki soku z cytryny,
- po 15 minutach pastę dodać do porów, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny,
- filety umyć osączyć, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, pozostawić na godzinę,
- do masy porowej dodać szklankę oleju, wymieszać,
- filety pokroić na pół, układać w naczyniu warstwami, każdą przelewać zalewą,
- przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: