bułgarski chlebek

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Robiłam w 26 cm tortownicy.
Jajka dałam 2 dla prostego rachunku.
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a ja może zrobię z kg mąki... tylko sprawdzę czy mi się tartownica i tortownica koło siebie zmieszczą w piekarniku... no wiecie, taki eksperyment by był
icon_smile.gif
dla dobra nauki
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kamila! Jaki piękny i błyszczący!!! Mniamć! A dobrze się odrywa?

właśnie się zastanawiam w czym by go można maczać...
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Ale piekne Wam wyszly te chlebki dziewczyny - doslownie jak z obrazka
icon_smile.gif


A ja sie chce dowiedziec troche o smaku, Malinno czy smakuje tez podobnie jak chalka? Czy ma jakis swoj charakterystyczny smak?
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Oj u mnie w sklepie są takie piękne obwarzanki z makiem na wierzchu, i to ciasto mi się z nimi intensywnie kojarzy
icon_smile.gif


bede musiała zrobić bo ja lubię sie tak babrać :mrgreen:
 

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
A ja sie chce dowiedziec troche o smaku, Malinno czy smakuje tez podobnie jak chalka? Czy ma jakis swoj charakterystyczny smak?
W przepisie nie było cukru, ale ja trochę dałam, bo drożdże lubią cukier.
Sakuje jak bułeczka, trochę jak wytrawna chałka.


A dobrze się odrywa?
Odrywa się znakomicie. Zjdliśmy bez niczego już prawie pół :oops:
Uwielbiam drożdzowe ciasto :oops:

No i dzięki za komplementy :mrgreen:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Kamila! Piękny chlebek!
Smak ma maslanej chałki. Cukier w przepisie owszem jest. I do drożdźy i do ciasta. Niewiele, ale jest.
icon_smile.gif


Poza tym chlebek jest delikatny bo te rozwalkowane placuszki posmarowane masłem się pięknie listkują.

Aha! i fajnie sie odrywa, ale część pokroilam w plasterki. Jak tort.
 

Stale

Member
Paź 31, 2004
710
1
0
Malinno, Kamilo :anbetung: jesteście wielkie. Chlebki piękne, ślinię sie strasznie . Chcę zrobić taki już teraz, natychmiast....
No, ale niestety, wszyscy już śpią
icon_sad.gif
i muszę poczekać do rana :cry:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
słuchajcie, a jak myslicie, da sie piec dwa naraz na dwóch różnych poziomach? tam jest cos o przelozeniu na inna półkę... czy cos sie stanie jak to pomine?
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
słuchajcie, a jak myslicie, da sie piec dwa naraz na dwóch różnych poziomach? tam jest cos o przelozeniu na inna półkę... czy cos sie stanie jak to pomine?
Malgo skup się! :mrgreen:
Na pierwszej stronie tego wątku napisałam, że piekłam od razu na właściwej półce bez przekładania.
Osobiście nie ryzykowałabym z pieczeniem 2 chlebów jednoczesnie na 2 poziomach. Nie w moim piekarniku.
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Malina: :mao:

Kamila: no z kilograma... za dużo? bo jeden do zjedzenia, a jeden na drugie sniadanie dla taty do pracy
icon_smile.gif
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Ale cudne te wasze chlebki - ja juz sie kiedys do niego przymierzalam, nawet przepis wydrukowalam, ale suma sumarum stchorzylam :mrgreen:

kamila, wyrabialam w maszynie czy recznikowo tak jak Malinna?

pzdr
yenn
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
ha ha ha!
Ja też w sobotę robię. Na imieniny brata. Wojciech mu dali na chrzcie. :mrgreen:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
To co mi wyszło po wałkowaniu, dalekie było od krążków. :mrgreen:

Każdy miał inny kształt. Rozmiary też były różne, ale to ciasto jest bardzo elastyczne, więc jak już poukładałam "krążki" na siebie, nadałam im jeden, w miarę okrągły kształt.
icon_smile.gif


No i rozciągałam przy rolowaniu.
icon_smile.gif