Rożki z masą orzechową

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Rożki z masą orzechową
Ciasto:
20 dag mąki,
20 dag masła,
3 żółtka,
2 łyżki gęstej śmietany.

Masa:
20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
20 dag cukru pudru,
4 białka


sposób przygotowania
Mąkę, masło, żółtka, śmietanę wymieszać i zagnieść. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki na 1 godz. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder, ubijać na gęstą masę, dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Kulki ciasta bardzo cienko rozwałkować, przekroić na 2 części, na każdą nakładać trochę masy i zwijać w rożek. Piec w temp. 180-200 C na jasnozłoty kolor.