Regan- puszyste ciasto z jabłkami i bakaliami

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Regan
4 szklanki mąki,
2 szklanki cukru,
5 jaj,
1 1/2 szklanki oleju,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki sody,
1 łyżka wody,
1 kg jabłek,
5 dag rodzynek,
5 dag orzechów,
5 dag skórki pomarańczowej

sposób przygotowania
Sodę rozpuścić w wodzie, jabłka obrać i pokroić w ósemki, jajka rozetrzeć z cukrem, dodać resztę składników, a na koniec jabłka. Wymieszać, piec 1 godzinę, można polukrować.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
hmmm... nikt jeszcze nie probowal??
gruebel_2.gif
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Maryno - Wasze (i Silver) koty są jakieś takie podobne
icon_mrgreen.gif


Tak poza tematem
icon_lol.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Te ciasta powinny nazywać sie "kryzysowe".
Nie masz margaryny daj olej, nie masz 4 szkl maki daj 3, ojej tez nie masz, to daj 2, i tak się uda.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Albo wymieszaj trochę oleju z mlekiem - też wyjdzie
icon_mrgreen.gif


Mało ważne z czym, ważne że pyszne
lecker.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Hiena @ 27 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=570173Te ciasta powinny nazywać sie "kryzysowe".
Nie masz margaryny daj olej, nie masz 4 szkl maki daj 3, ojej tez nie masz, to daj 2, i tak się uda.
icon_lol.gif
icon_lol.gif



Ciasto bardzo smaczne
daumen.gif
Zamiast 2 łyżeczek kakao sypnęło mi się 2 łyżki ale na szczęście i tak jest słodkie
icon_smile.gif
Do środka, oprócz jabłek, dałam jeszcze brzoskwinie i śliwki.

Aha no i zapomniałabym o Owcowej Polewie na wierzchu
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • regan.JPG
    regan.JPG
    111.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,922
1,509
113
Popełniłam dzisiaj Regana. Zrobiłam z małą modyfikacją zamiast jabłek dałam gruszki i nie 2 łyżeczki kakao
a 2 łyżki. Bałam się, ze nie wyjdzie, bo ciasto było bardzo gęste. Udało się, tylko degustacja odbywała się kiedy ciasto
jeszcze nie wystygło i czuć było sodę, myślę, że jak zupełnie wystygnie sody nie będzie czuć. Regana robi się szybko
i jest smaczny. Dzięki za przepis
anbetung.gif