Pieczeń rzymska z indyka

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Pieczeń rzymska z indyka
Masa:
1/2 kg mielonego mięsa z indyka- gotowe, lub własnoręcznie zmielony kawałek indyka, pierś jest trochę za chuda, ale mięso gulaszowe w sam raz
1 duża namoczona i odciśnięta bułka
1 mała cebula
1 mała marchewka
1/2 puszki kukurydzy
1 jajko
sos sojowy, sól (niedużo), około 2 łyżeczek vegety (uwaga inne przyprawy tego typu są bardziej słone), 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta bazylii i oregano, pieprz zwykły i ziołowy
2 ząbki czosnku
Warzywa:
2 duże marchewki
2-3 spore cebule
1 łyżeczka vegety
około 1/2 litra wody


sposób przygotowania
Na masę: cebule drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na grubej tarce, warzywa udusić na oleju i posolić. Do miski lub w malakserze włożyć mięso, usmażone warzywa, bułkę, jajko, kukurydze, przyprawy prócz czosnku i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wyłożyć masę, uformować wałek, zostawić trochę miejscach przy dłuższych bokach, czosnek obrać pokroić w plasterki, wcisnąć wierzch pieczeni, ale nie za głęboko, mają wystawać.
Warzywa:
Cebule pokroić w pół krążki, marchewkę w cienkie plastry (można malakserem), ułożyć dookoła mięsa, posypać vegetą i polać wodą (powinna sięgać do ¾ wysokości mięsa). Przykryć.
Wstawić do piekarnika, piec w 180 stopni około 1 godziny od osiągnięcia przez piekarnik ustawionej temperatury. Jeżeli pieczemy w innym naczyniu niż żaroodporne to wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy jak wyżej. Mięso może trochę urosnąć, z warzyw zrobi się pyszny sos, ale warzywa będą w kawałkach, najlepsze z ziemniakami, pokrojone w plastry.


dodatkowe informacje
Jeżeli do mięsa nie doda się kukurydzy i upiecze bez warzyw, ale z wodą (połowę tego co warzywami) to otrzymujemy po ostudzeniu pyszną wędlinę.
Pieczeń można odgrzewać na patelni po pokrojeniu w plastry.

560xf.jpg