Młode ziemniaki

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Młode ziemniaki

młode ziemniaki około 1 kg,
sól,
woda,
pół pęczka koperku,
pół pęczka szczypiorku,
2 łyżki masła, pół szklanki słodkiej śmietanki 12% (ja używam takiej z kartonika)

sposób przygotowania
Ziemniaki oskrobać, umyć, zalać wodą, koperek i szczypiorek razem z cebulkami umyć, położyć na wierzch ziemniaków, przykryć, ugotować do miękkości, wyrzucić koperek i szczypiorek, odcedzić, włożyć masło, przykryć, postawić na malutki ogień, co chwilę potrząsając garnkiem, po około 5 min wlać śmietankę. Postawić na mały gaz, bez przykrycia, potrząsać co chwila garnkiem, aż ziemniaczki oblepią się z każdej strony śmietanką. Wyłożyć na talerze, można posypać koperkiem, podawać z zimnym zsiadłym mlekiem lub kefirem.

dodatkowe informacje
Takie ziemniaki najlepiej gotują się w dużym rondlu z plastikową lub drewniana rączką, łatwo się nim potrząsa. Ważne jest żeby śmietana był świeża i niekwaśna, inaczej może się zważyć

2219zm.jpg