Leczo
1/2 kg cebuli
1/2 kg papryki
1/2 kg pomidorów
olej
sól
pieprz
papryka słodka i ostra w proszku
sposób przygotowania
Cebule pokroić w piórka, paprykę w paski, wrzucić na rozgrzany olej i chwilę smażyć, ok. 5 min, wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Pomidory drobno posiekać wykrawając okolice ogonka lub posiekać malakserem (możńa obrać ze skórki). Dodać do warzyw, dusić 15 min. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Najsmaczniejsze z jasnym pieczywem.
1/2 kg cebuli
1/2 kg papryki
1/2 kg pomidorów
olej
sól
pieprz
papryka słodka i ostra w proszku
sposób przygotowania
Cebule pokroić w piórka, paprykę w paski, wrzucić na rozgrzany olej i chwilę smażyć, ok. 5 min, wlać 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Pomidory drobno posiekać wykrawając okolice ogonka lub posiekać malakserem (możńa obrać ze skórki). Dodać do warzyw, dusić 15 min. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Najsmaczniejsze z jasnym pieczywem.
