Pilaw

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Pilaw

1/2 kg mięsa (najlepiej baranina, może być karkówka wieprzowa) pokrojonego w kostkę
1/2 kg marchwi
1 szklanka ryżu
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czubata vegety
1 łyżeczka czubata papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili


sposób przygotowania
Do rondla z grubym spodem wlać olej i mocno podgrzać, wrzucić marchew pokrojoną w kostkę, cebulę pokrojoną w plasterki i mięso. Dusić przez 15 minut na małym ogniu, aż mięso zbieleje (nie mieszać). Na mięso wyłożyć (uprzednio namoczony na 20 minut w zimnej wodzie i odcedzony) ryż, w ryż wklepać łyżeczką posiekany czosnek, dodać resztę przypraw, po brzegach polać wodą, na średnim ogniu dusić około 25 min pod przykryciem, następnie gdy ryż jest już miękki wymieszać. Podawać z sosem pomidorowym lub keczupem.