Serowe oponki
1.20 dag sera,
1 kg mąki,
6 jaj,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
frytura (smalec najlepiej)
sposób przygotowania
Ser zmielić i rozetrzeć z cukrem, dodać jaja, i resztę składników, jeżeli jest za gęste dodać śmietanę, zagnieść. Rozwałkować ciasto na 5 mm i formować oponki (wukrawać kółka szklanką i środki kieliszkiem), smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu jak pączki, gorące posypać cukrem pudrem.
dodatkowe informacje
Można mrozić
1.20 dag sera,
1 kg mąki,
6 jaj,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
frytura (smalec najlepiej)
sposób przygotowania
Ser zmielić i rozetrzeć z cukrem, dodać jaja, i resztę składników, jeżeli jest za gęste dodać śmietanę, zagnieść. Rozwałkować ciasto na 5 mm i formować oponki (wukrawać kółka szklanką i środki kieliszkiem), smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu jak pączki, gorące posypać cukrem pudrem.
dodatkowe informacje
Można mrozić