Crumpets to lekkie, o porowatej strukturze placuszki drożdżowe. Opiekane na widelcu nad ogniem od zawsze były uciecha w porze picia herbaty, ale są również mile widziane podczas śniadania i można je opiekać na grillu lub w tosterze.
składniki:
375 ml mleka
15 g świezych drożdży lub 7g suchych
375 g pszennej mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej lub sklarowane masło do smażenia
sposób wykonania
Mleko podgrzac i rozpuśic w nim drozdże.
Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek na środku. Wlać odrobinę rozpuszczonych drożdży i wymieszać z odrobiną mąki na gładką masę.
tak samo postąpić z pozostałymi drożdżami. Ciasto powinno być całkowicie gładkie.
moja uwaga: myslę, ze mozna pominąć tę zabawę z mieszaniem odrobiny drożdży i zmiksować całość. Ciasto na pewno będzie gładkie.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość i gdy pojawi się mnóstwo bąbelków.
Sodę rozpuścić w 200 ml wody, dodać do ciasta i dokladnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.
na największym palniku, na średnim ogniu, rozgrzać patelnię z rusztem lub dużą patelnię o grubym dnie i nasmarowac ją olejem lub sklarowanym masłem.
Natłuścić lekko również środki 2 lub więcej metalowych obręczy bądź foremek do wycinania cistek, o srednicy 9-10 cm i umieścić je na patelni.
Wlać w nie masę na wysokość ok. 1 cm, zmniejszyć ogien i smażyć 7-8 minut.
Bąbelki będą powiększać się w trakcie smażenia.
Przewrócić foremki, gdy powierzchnia ciastek wyschnie i przypominać będzie skórę.
Obrócić crumpets, usunąwszy przedtem metalowe obręcze.
Smażyć drugą stronę przez 1-2 minuty aż nabierze brązowego koloru.
Wystudzic lacuszki na drucianej kratce trzymając przykryte sciereczką żeby nie wyschły.
Usmażyć resztę placuszków. jesli ciasto w misce zgestnieje - rozcieńczyć odrobiną wody.
Przed podaniem rozgrzać grill do najwyższej temp. i opiekać na nim crumpets. Pierwszą, smażoną uprzednio, stronę opiekać mocniej, drugą lekko zbrązowić.
Mniej spieczoną stronę smarować masłem i podawać.
Malgosimi, chce Ci się w to bawić?
składniki:
375 ml mleka
15 g świezych drożdży lub 7g suchych
375 g pszennej mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej lub sklarowane masło do smażenia
sposób wykonania
Mleko podgrzac i rozpuśic w nim drozdże.
Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek na środku. Wlać odrobinę rozpuszczonych drożdży i wymieszać z odrobiną mąki na gładką masę.
tak samo postąpić z pozostałymi drożdżami. Ciasto powinno być całkowicie gładkie.
moja uwaga: myslę, ze mozna pominąć tę zabawę z mieszaniem odrobiny drożdży i zmiksować całość. Ciasto na pewno będzie gładkie.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość i gdy pojawi się mnóstwo bąbelków.
Sodę rozpuścić w 200 ml wody, dodać do ciasta i dokladnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.
na największym palniku, na średnim ogniu, rozgrzać patelnię z rusztem lub dużą patelnię o grubym dnie i nasmarowac ją olejem lub sklarowanym masłem.
Natłuścić lekko również środki 2 lub więcej metalowych obręczy bądź foremek do wycinania cistek, o srednicy 9-10 cm i umieścić je na patelni.
Wlać w nie masę na wysokość ok. 1 cm, zmniejszyć ogien i smażyć 7-8 minut.
Bąbelki będą powiększać się w trakcie smażenia.
Przewrócić foremki, gdy powierzchnia ciastek wyschnie i przypominać będzie skórę.
Obrócić crumpets, usunąwszy przedtem metalowe obręcze.
Smażyć drugą stronę przez 1-2 minuty aż nabierze brązowego koloru.
Wystudzic lacuszki na drucianej kratce trzymając przykryte sciereczką żeby nie wyschły.
Usmażyć resztę placuszków. jesli ciasto w misce zgestnieje - rozcieńczyć odrobiną wody.
Przed podaniem rozgrzać grill do najwyższej temp. i opiekać na nim crumpets. Pierwszą, smażoną uprzednio, stronę opiekać mocniej, drugą lekko zbrązowić.
Mniej spieczoną stronę smarować masłem i podawać.
Malgosimi, chce Ci się w to bawić?