IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Piernik jabłkowy z Jamajki
Penia
post 11 Oct 2004, 08:56
Post #1


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 376
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 39



Piernik jabłkowy z Jamajki

1,5 szklanki musu lub gęstego przecieru jabłkowego
0,5 kostki masła
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
0,25 łyżeczki zmielonej gauki muszkatołowej lub imbiru w proszku
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki sparzonych rodzynek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki posiekanych orzechów (można więcej)

Przecier jabłkowy podgrzac na małym ogniu, dodać masło, cukier i rodzynki.
Mąkę, sodę i przyprawy dodać do wystudzonego (może być letni) przecieru i wymieszać, dodać orzechy – wymieszać. Przełożyć (raczej przelać) do blachy (35x40cm) grubo wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 190 stopni, przez 40-60 minut (zależy od wielkości blaszki). Gorące ciasto można polać lukrem jak kto lubi. Najlepsze następnego dnia.

Źródło: przepis podany przez Katarzynę Pospieszyńską w miesięczniku „Kontynenty”
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hiena
post 15 Sep 2006, 08:12
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.646
Dołączył: 6-May 05
Skąd: znikąd
Użytkownik nr: 506



Peniu, w przepisie nie ma ani sztuki jajka.
Czy tak ma być, czy może wkradł się jakiś błąd?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Penia
post 19 Sep 2006, 14:06
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 376
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 39



Nie na pewno nie ma jajek. Przepis wypróbowany wielokrotnie.
Można nawet zastąpić masło olejem i będzie przepis na ciasto dla diety bezmlecznej i bezjajecznej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 7th December 2019 - 03:04