Rolmopsy ze świeżych śledzi*

gabka

Member
Mar 20, 2005
181
0
0
1 kg oczyszczonych świeżych śledzi
1 przyprawa do ryb
olej
czarne oliwki, papryka konserwowa, ogórki konserwowe, cebula/według uznania/
Zalewa:
2 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

Składniki zalewy wymieszać ze sobą do rozpuszczenia soli i cukru. Oczyszczonym śledziom ze skórą/bez głów oczywiście/ odcinamy ogonki, układamy w słoju i zalewamy zalewą. Odstawiamy na 2-3 dni. Kiedy zbieleją obieramy ze skóry /odchodzi bez problemu/ oraz z kręgosłupów. Kazdy płat śledzia dzielimy wzdłuż na połowę. Smarujemy lekko olejem, posypujemy przyprawą do ryb, rolujemy i spinamy wykałaczką. Zalewamy olejem do ktorego mozna dosypać resztę przyprawy i posiekaną cebulkę. Odstawiamy na noc. Przed podaniem rolmopsy dekorujemy wianuszkiem z posiekamych ogórków konserwowych, papryki konserwowej i czarnych oliwek.
Polecam, rolmopsy te są delikatniejsze od zwykłych marynowanych matiasów:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

matriocha

Member
Wrz 23, 2004
1,096
0
0
Gabka to mnie skusiłaś
icon_smile.gif
Muszę tylko jeszcze świerze śledzie zakupić i zrobię je
icon_smile.gif


ustyna
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
co to znaczy swiezy sledz?
jak jest sprzedawany? Rozumiem, ze nie z solanki?