Ziemniaki - niespodzianka z serem Turek Camembert*

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Ziemniaki - niespodzianka z serem Turek Camembert

przepis pochodzi z cd dołączonego do sera TUREK

Dla 4 osób
55 minut
4 duże ziemniaki (200 g każdy)
200 g świeżego łososia
pęczek koperku
1 ser Turek Camembert
200 g białego sera z 20-procentową zawartością tłuszczu
sól, pieprz

Umyj ziemniaki. Gotuj w mundurkach 25 minut w osolonej wodzie (lub 10 minut w szybkowarze).
Odcedź i odstaw, aby wystygły.
Rozgrzej piec do 210°C.

Wstaw łososia na 4 minuty do mikrofalówki lub gotuj 12 minut na parze. Pokrusz go na kawałki.
Umyj liście kopru, wysusz je ręcznikiem papierowym i drobno potnij nożyczkami. Pokrój ser Turek Camembert w kostkę. Przekrój ziemniaki w 2/3 wysokości. Używając noża, usuń miąższ ze środka ziemniaka i z odciętej części. Uważaj, aby zostawić dostatecznie dużo miąższu, aby ziemniak nie zdeformował się podczas pieczenia. W dużej misce wymieszaj biały ser, ser Turek Camembert, rozdrobnionego łososia, koper i miąższ ziemniaków. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj
składniki drewnianą łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
Nałóż masę do ziemniaków i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do pieca na 10 minut.
Podawaj na ciepło.

Propozycja:
Dobrym dodatkiem do dania będzie zielona sałata.

47eg.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: