Knedle z bulki (Semmelknödel)
Skladniki dla 10 –12 knedli:
10 czerstwych bulek
2 wieksze/ 3 mniejsze jajka
250 ml mleka
1/2 peczku natki pietruszki
1/2 peczeku szczypiorku
sol
Czerstwe bulki pokroic w cienkie plasterki (sposob bawarski) lub kostke (sposob austryjacki).
Pokrojone bulki wsypac do duzej miski. Zalac mlekiem. Przykryc pokrywka i odstawic na 2 – 3 godzin. W miedzyczasie nalezaloby zajac sie swninka (ta z chrupiaca skorka). Przepis podam w nastepnym odcinku sagi bawarskiej.
Po dwoch godzinach ...
Posiekac natke i szczypiorek. Przystawic wode w duzym garze .
Z jednego wiekszego/dwoch mniejszych bialek ubic piane. Do masy mlekowo – bulczanej dodac ziola i zoltka. Wszystko dokladnie wymieszac. Na koniec posolic i dodac piane, tym razem delikatnie mieszajac.
Formowac knedle (kule). Co jakis czas moczyc rece w wczesniej przygotowanym naczyniu z woda (miska, maly garnuszek itp).
Nastepnie wrzucic knedle do wrzacej, osolonej wody. Zmniejszyc gaz i gotowac pod przykryciem na slabym ogniu okolo 20 minut. Gdy wyplyna i napecznieja, wyjac lyzka cedzakowa.
Podawac jako dodatek do miesa pieczonego. W Bawarii jada sie tez tego typu knedle z sosem grzybowym.
Link do zdjec: http://sys21.de/album_personal.php?user_id=45
Cdn za dni kilka w dziale miesnym
Smacznego zyczy Wam
Marga
Skladniki dla 10 –12 knedli:
10 czerstwych bulek
2 wieksze/ 3 mniejsze jajka
250 ml mleka
1/2 peczku natki pietruszki
1/2 peczeku szczypiorku
sol
Czerstwe bulki pokroic w cienkie plasterki (sposob bawarski) lub kostke (sposob austryjacki).
Pokrojone bulki wsypac do duzej miski. Zalac mlekiem. Przykryc pokrywka i odstawic na 2 – 3 godzin. W miedzyczasie nalezaloby zajac sie swninka (ta z chrupiaca skorka). Przepis podam w nastepnym odcinku sagi bawarskiej.
Po dwoch godzinach ...
Posiekac natke i szczypiorek. Przystawic wode w duzym garze .
Z jednego wiekszego/dwoch mniejszych bialek ubic piane. Do masy mlekowo – bulczanej dodac ziola i zoltka. Wszystko dokladnie wymieszac. Na koniec posolic i dodac piane, tym razem delikatnie mieszajac.
Formowac knedle (kule). Co jakis czas moczyc rece w wczesniej przygotowanym naczyniu z woda (miska, maly garnuszek itp).
Nastepnie wrzucic knedle do wrzacej, osolonej wody. Zmniejszyc gaz i gotowac pod przykryciem na slabym ogniu okolo 20 minut. Gdy wyplyna i napecznieja, wyjac lyzka cedzakowa.
Podawac jako dodatek do miesa pieczonego. W Bawarii jada sie tez tego typu knedle z sosem grzybowym.
Link do zdjec: http://sys21.de/album_personal.php?user_id=45
Cdn za dni kilka w dziale miesnym
Smacznego zyczy Wam
Marga