Pieczona ryba z ziemniakami*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
2 pomidory
2 duże ziemniaki
40 dag filetów z morszczuka lub mintaja
olej
sól
cebula
natka pietruszki
oliwa
4 łyżki białego wytrawnego wina
cytryna

- ziemniaki pokroić w talarki i obgotować 5 minut w osolonym wrzątku,
- filety pokroić, oprószyć solą i przyprawą do ryb,
- papier do pieczenia posmarować olejem,
- ułożyć krążki ziemniaków, pokrojoną na talarki cebulę i pokrojone w plastry pomidory, posolić, ułożyć rybę,
- całość posypać 2 łyżkami posiekanej pietruszki, skropić oliwą i winem, na wierzchu położyć po cienkim krążku cytryny,
- papier szczelnie zawinąć, pakieciki ułożyć na blasze, piec 25-30 min. w temp. 180 stopni.

Przepis mam z wydanej przez 'Naj' broszurki pod tytułem '100 dań najlepszych na lato'.
Robię to trochę inaczej, to znaczy zwykle w folii, nie używam przyprawy do ryb, przed pieczeniem obkładam rybę cebulą, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję solą i białym pieprzem. Czasem posypuję rybę startym serem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
no nareszice cos.
Znajomy z Laosu robi doskonale ryby w pomidorach. Z cilantro.
Kupuje byle jaka (czytaj nieduza niewyfiletowana, cala choc czasem juz bez glowy) rybe mrozona jak pstrag czy losos $ 1 czy 2 za sztuke robi z tego cudo.
Tak mnie naszlo z nadmiaru pomidorow :mrgreen:
 

pinezka

Member
Mar 9, 2006
99
0
0
Wyciągam, bo kiedyś robiłam tę rybkę i wzbudziła zainteresowanie nawet mojego małżonka-mięsożercy
icon_lol.gif
, a jutro mam w planie znów zrobić ją na obiad (mam nadzieję, że ponownie z sukcesem).