- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
2 pomidory
2 duże ziemniaki
40 dag filetów z morszczuka lub mintaja
olej
sól
cebula
natka pietruszki
oliwa
4 łyżki białego wytrawnego wina
cytryna
- ziemniaki pokroić w talarki i obgotować 5 minut w osolonym wrzątku,
- filety pokroić, oprószyć solą i przyprawą do ryb,
- papier do pieczenia posmarować olejem,
- ułożyć krążki ziemniaków, pokrojoną na talarki cebulę i pokrojone w plastry pomidory, posolić, ułożyć rybę,
- całość posypać 2 łyżkami posiekanej pietruszki, skropić oliwą i winem, na wierzchu położyć po cienkim krążku cytryny,
- papier szczelnie zawinąć, pakieciki ułożyć na blasze, piec 25-30 min. w temp. 180 stopni.
Przepis mam z wydanej przez 'Naj' broszurki pod tytułem '100 dań najlepszych na lato'.
Robię to trochę inaczej, to znaczy zwykle w folii, nie używam przyprawy do ryb, przed pieczeniem obkładam rybę cebulą, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję solą i białym pieprzem. Czasem posypuję rybę startym serem.
2 duże ziemniaki
40 dag filetów z morszczuka lub mintaja
olej
sól
cebula
natka pietruszki
oliwa
4 łyżki białego wytrawnego wina
cytryna
- ziemniaki pokroić w talarki i obgotować 5 minut w osolonym wrzątku,
- filety pokroić, oprószyć solą i przyprawą do ryb,
- papier do pieczenia posmarować olejem,
- ułożyć krążki ziemniaków, pokrojoną na talarki cebulę i pokrojone w plastry pomidory, posolić, ułożyć rybę,
- całość posypać 2 łyżkami posiekanej pietruszki, skropić oliwą i winem, na wierzchu położyć po cienkim krążku cytryny,
- papier szczelnie zawinąć, pakieciki ułożyć na blasze, piec 25-30 min. w temp. 180 stopni.
Przepis mam z wydanej przez 'Naj' broszurki pod tytułem '100 dań najlepszych na lato'.
Robię to trochę inaczej, to znaczy zwykle w folii, nie używam przyprawy do ryb, przed pieczeniem obkładam rybę cebulą, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję solą i białym pieprzem. Czasem posypuję rybę startym serem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: