KRITHARAKI:
• 60 dkg udźca jagnięcego
• 4 pomidory
• 6 ząbków czosnku
• 1 szklanka oliwy z oliwek
• 30 dkg makaronu
• Przyprawy:
• sól
• pieprz czarny świeżo mielony
• papryka słodka mielona
• 1 łyżka tymianku
• 1 łyżka bazylii
Etapy przygotowania
1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w plastry, posypujemy mocno przyprawami i obsmażamy je na patelni na 1/3 szklanki oliwy. Następnie układamy to mięso w żaroodpornym naczyniu - zalewamy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C - często podlewając je wodą w trakcie pieczenia.
2. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy je w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oliwy i zesmażamy na niej pomidory oraz czosnek - tak by powstał sos. Doprawiamy go do smaku tymiankiem, bazylią i pieprzem.
3. Jak mięso jest już upieczone polewamy je sosem pomidorowym, dosypujemy makaron - wszystko razem dokładnie mieszamy i pieczemy dopóki makaron nie stanie się miękki - podlewając delikatnie wodą od czasu do czasu.
4. Podajemy na gorąco do różnych surówek.
Żródło: Zasłyszane podczas pobytu w Grecji.
• 60 dkg udźca jagnięcego
• 4 pomidory
• 6 ząbków czosnku
• 1 szklanka oliwy z oliwek
• 30 dkg makaronu
• Przyprawy:
• sól
• pieprz czarny świeżo mielony
• papryka słodka mielona
• 1 łyżka tymianku
• 1 łyżka bazylii
Etapy przygotowania
1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w plastry, posypujemy mocno przyprawami i obsmażamy je na patelni na 1/3 szklanki oliwy. Następnie układamy to mięso w żaroodpornym naczyniu - zalewamy oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C - często podlewając je wodą w trakcie pieczenia.
2. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy je w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oliwy i zesmażamy na niej pomidory oraz czosnek - tak by powstał sos. Doprawiamy go do smaku tymiankiem, bazylią i pieprzem.
3. Jak mięso jest już upieczone polewamy je sosem pomidorowym, dosypujemy makaron - wszystko razem dokładnie mieszamy i pieczemy dopóki makaron nie stanie się miękki - podlewając delikatnie wodą od czasu do czasu.
4. Podajemy na gorąco do różnych surówek.

Żródło: Zasłyszane podczas pobytu w Grecji.