Ciasteczka cytrynowe
800 g maki
250 g masla
250 g cukru
4 jajka
2 torebki wanilliny w proszku / wanilii w innej formie /
2 torebki proszku do pieczenia / ilosc odpowiednia na 800 g maki /
400 g cukru pudru
sok i starta skorka z 2 cytryn z upraw biologicznych
posypki roznego typu / niekoniecznie /
- make przesiac razem z proszkiem do pieczenia
- dodac cukier, miekkie maslo / w kawaleczkach / i wanilline
- zagniesc szybciutko ciasto i zawinac w folie przezroczysta
- wlozyc do lodowki na 30 minut
- dzielac ciasto na czesci / reszte trzymac w lodowce / rozwalkowac je na grubosc pol cm
- wycinac ciasteczka dowolnego ksztaltu
- blache wylozyc papierem do pieczenia i ukladac na niej ciasteczka / zostawic miedzy nimi troche miejsca, gdyz w pieczeniu beda leciutko rosly /
- piec w temperaturze 180° przez 10 minut / kontrolowac temperature, aby brzegi ciasteczek nie byly zbyt zarumienione /
- cukier puder wymieszac z sokiem z cytryny i starta skorka
- otrzymany lukier nakladac na wystudzone ciasteczka przy pomocy lyzeczki do kawy
- przed zastygnieciem lukru mozna posypac kolorowymi posypkami do ciast / wg uznania /
- po calkowitym wyschnieciu lukru przelozyc ciasteczka do hermetycznego metalowego pudlka / szklanego sloja itp. /
800 g maki
250 g masla
250 g cukru
4 jajka
2 torebki wanilliny w proszku / wanilii w innej formie /
2 torebki proszku do pieczenia / ilosc odpowiednia na 800 g maki /
400 g cukru pudru
sok i starta skorka z 2 cytryn z upraw biologicznych
posypki roznego typu / niekoniecznie /
- make przesiac razem z proszkiem do pieczenia
- dodac cukier, miekkie maslo / w kawaleczkach / i wanilline
- zagniesc szybciutko ciasto i zawinac w folie przezroczysta
- wlozyc do lodowki na 30 minut
- dzielac ciasto na czesci / reszte trzymac w lodowce / rozwalkowac je na grubosc pol cm
- wycinac ciasteczka dowolnego ksztaltu
- blache wylozyc papierem do pieczenia i ukladac na niej ciasteczka / zostawic miedzy nimi troche miejsca, gdyz w pieczeniu beda leciutko rosly /
- piec w temperaturze 180° przez 10 minut / kontrolowac temperature, aby brzegi ciasteczek nie byly zbyt zarumienione /
- cukier puder wymieszac z sokiem z cytryny i starta skorka
- otrzymany lukier nakladac na wystudzone ciasteczka przy pomocy lyzeczki do kawy
- przed zastygnieciem lukru mozna posypac kolorowymi posypkami do ciast / wg uznania /
- po calkowitym wyschnieciu lukru przelozyc ciasteczka do hermetycznego metalowego pudlka / szklanego sloja itp. /