SOUVLAKI
• 40 dkg wieprzowiny (najlepiej słodkiej polędwiczki)
• 2 duże cebule posiekane w plastry
• 2 czerwone papryki
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• sól
• pieprz
• 1/2 łyżeczki tymianku
• łyżka pociętego świeżego oregano - od biedy może być suszone
Etapy przygotowania
1. Mięso kroimy na kawałki. Nacieramy oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Paprykę myjemy, suszymy i kroimy w większą kostkę.
2. Każdy kawałek mięsa, papryki oraz cebuli nabijamy na przemian na patyczek do szaszłyków. Pieczemy na grillu z każdej strony. Posypujemy oregano.
3. Podajemy gorące do chlebka pitta, ryżu lub pieczonych ziemniaków z różnym zestawem surówek.
• 40 dkg wieprzowiny (najlepiej słodkiej polędwiczki)
• 2 duże cebule posiekane w plastry
• 2 czerwone papryki
• 5 łyżek oliwy z oliwek
• sól
• pieprz
• 1/2 łyżeczki tymianku
• łyżka pociętego świeżego oregano - od biedy może być suszone
Etapy przygotowania
1. Mięso kroimy na kawałki. Nacieramy oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Paprykę myjemy, suszymy i kroimy w większą kostkę.
2. Każdy kawałek mięsa, papryki oraz cebuli nabijamy na przemian na patyczek do szaszłyków. Pieczemy na grillu z każdej strony. Posypujemy oregano.
3. Podajemy gorące do chlebka pitta, ryżu lub pieczonych ziemniaków z różnym zestawem surówek.
