Avgolemono - grecka zupa "cytrynowa"

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Avgolemono - grecka zupa "cytrynowa"


6-7 szklanek bulionu drobiowego
1/2 szklanki drobniutkiego (w kształcie ryżu) makaronu
3 jajka
sok z dwóch cytryn
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
kilka plasterków cytryny do przybrania

Makaron gotujemy w bulionie (rosole).
Gdy już jest ugotowany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyzka stołową zimnej wody.
Ucieramy powolutku i wlewamy do nich po łyżce (łącznie 3 łyżki) wazowej gorącego rosołu i ucieramy. Nastepnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Musimy uważać by jajka się nie ścięły!!! I nie doprowadzać zupy do wrzenia!!!


Źródło: Zasłyszane
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
:dump: :dump: :dump: :dump: marghe, przecież wiedziałam :lol: :lol: :lol: no chyba, że to nie ona :oops: :oops: :oops:
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
ona ona :mrgreen:
wrzuc linka na zupy
icon_smile.gif