Avgolemono - grecka zupa "cytrynowa"
6-7 szklanek bulionu drobiowego
1/2 szklanki drobniutkiego (w kształcie ryżu) makaronu
3 jajka
sok z dwóch cytryn
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
kilka plasterków cytryny do przybrania
Makaron gotujemy w bulionie (rosole).
Gdy już jest ugotowany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyzka stołową zimnej wody.
Ucieramy powolutku i wlewamy do nich po łyżce (łącznie 3 łyżki) wazowej gorącego rosołu i ucieramy. Nastepnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Musimy uważać by jajka się nie ścięły!!! I nie doprowadzać zupy do wrzenia!!!
Źródło: Zasłyszane
6-7 szklanek bulionu drobiowego
1/2 szklanki drobniutkiego (w kształcie ryżu) makaronu
3 jajka
sok z dwóch cytryn
sól
czarny pieprz świeżo zmielony
kilka plasterków cytryny do przybrania
Makaron gotujemy w bulionie (rosole).
Gdy już jest ugotowany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyzka stołową zimnej wody.
Ucieramy powolutku i wlewamy do nich po łyżce (łącznie 3 łyżki) wazowej gorącego rosołu i ucieramy. Nastepnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Musimy uważać by jajka się nie ścięły!!! I nie doprowadzać zupy do wrzenia!!!
Źródło: Zasłyszane