Grecka plaka.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Grecka plaka


szklanka ryżu
duża cebula
3 ząbki czosnku
15 dkg pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
5 łyżek masła
3 łyżki rodzynek
15 dkg kielbasy
10 dkg groszku konserwowego
1 ostra papryczka chili
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
2 i 1/2 szklanki bulionu wołowego najepiej swojskiego od biedy może być z kostki :wink:

W rondlu topimy połowę masła i podrumieniamy na nim wcześniej drobno pokrojoną cebulę; czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do smażenia; Pieczarki kroimy w paski, kiełbaskę w plasterki i wrzucamy do rondelka z cebulką.
Po czym wrzucamy surowy ryż - mieszamy i smażymy ok. 10 min. Na patelni roztapiamy resztę masła i smażymy 3 min. rodzynki - dodajemy je potem do ryżu i zaprawiamy koncentratem pomidorowym i szklanka goracego bulionu.
Miszamy i gotujemy ok. 5 min na dosc duzym ogniu tak by ryż wchłonął bulion.
Doprawiamy do smaku.
Dolewamy resztę bulionu - przykrywamy i gotujemy juz na malym ogniu przez ok. 20 min.
Gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy papryczkę (drobno pokrojoną) i groszek konserwowy.

:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego:

Źródło: Zasłyszane.