Sałatka grecka.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Sałatka grecka:

3 duże dojrzałe pomidory
2 ogórki
1 spora czerwona cebula
1 mała papryka
kostka sera feta
15 sztuk oliwek greckich kalamata
oliwa z oliwek


Ogórki kroimy w grube, ukośne plastry, pomidory w ósemki, cebule w plasterki.
Układamy w salaterce: pomidory, ogórki, cebulę (rozdzielone krążki) na to drobno posiekaną paprykę i ser feta pocięty w grubszą kostkę. Pieprzymy i posypujemy oliwkami na koniec polewając obficie oliwą.


Uwielbiam ją mniam :lol:


:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
prawie taka sama - nieco inne proporcje wiec dopisuje - przepis z wykladow o kuchni greckiej z festiwalu greckiego.

6 twardych pomidorow
2 ogorki (weze)
2 zielone papryki
1 czerwona cebula
12-15 oliwek Kalamata (nie lubie)
1/2 funta (227g) fety

Pomidory pokroic w czastki, reszte (procz oliwek) w plastry.

Bardzo mi sie podoba, ze feta nie jest rozdrabniana i wymieszana z salata tylko leza z boku 1-2 nieduze plasterki. Maz ja zjada, a ja nie musze sie bac, ze jakis zaplatany okruch przyniesie bezsenna noc Buby-alergika.
Z tym, ze tak jest podawana w restauracjach dla jednej osoby. Robiac miche miesza sie.
W restauracjach czesto tez dodaja do niej sztywna salate lodowa i taki sos
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Ta sałatka to popisowe danie mojej tesciowej
icon_mrgreen.gif


Pycha...
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Moja salatka grecka:
- kilka lisci salaty porwanych
- pomidor pokrojony w gruba kostke
- feta w kostke
- ogorek zielony w kostke
- oliwki czarne

i do tego sos: suszone oregano i bazylia (czesto uzywam bazylii w kostkach knorra), zabek czosnku przecisniety przez praske i oliwa z oliwek. To wszystko mieszam w kubku i polewam salatke.
Do tego siwezutka bagietka i mniaaaaam
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja też robię podobnie:
- daję

pomidory
ogórki
czerwoną cebulę
paprykę
sałatę lodową
fetę

Oliwki dodawane są na zakończenie, tylko do porcji dla Męża, bo ja ich nie lubię.

Sałatkę polewam sosem z oliwy, odrobiny soku z cytryny, suszonej bazylii, suszonego oregano, przeiśniętego czosnku i swieżo zmielonego czarnego pieprzu. Nie dodaję soli, bo feta jest jak dla mnie dość słona.

Uwielbiam!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

habibi

Member
Sty 13, 2008
30
0
0
Ja nigdy nie zachowuję proporcji przy takich daniach, jak sałatka...

A do swojej "greckiej" używam:
-ogórki
-pomidory
-czerwona cebulka
-puszka kukurydzy
-oliwki zielone lub czarne
-sałata lodowa (ew. pekińska kapusta w czasie "kryzysu"...)
-koperek
-papryka żółta lub czerwona
-czosnek granulowany
-ser typu Feta
-olej
 

Załączniki

  • HPIM0896.JPG
    HPIM0896.JPG
    157.7 KB · Wyświetleń: 0

brnr

Member
Sie 31, 2007
3
0
0
To i ja podziele sie swoja wariacja na temat greckiej. Jako, iz niecierpie oliwek, a za ogorkiem nie przepadam wyglada ona w ten sposob.

Proporcje bardzo luzne.

3-4 pomidory, w pokrojone w osemki
1/3 malej salaty lodowej, liscie oderwane i pokrojone w platki okolo 2 na 2 cm
1 srednia czerwona cebula, w krazki
opcjonalnie jedna papryka, a najlepiej polowa
2/3 fety "fetikos" poltlustej lub light ( kolo 130 gram )
Oliwa z oliwek
bagietka
bazylia, oregano, pieprz

Na poczatek biore 1/3 z przygotownej fety, wrzucam do miski, dolewam 3-4 lyzki oliwy, dorzucam po lyzeczce (moze byc czubata) oregano i bazylii oraz troche pieprzu i wszystko razem rozgniatam, mieszam az powstanie papka.

Reszta standartowo, wrzucam wszystkie skladniki, dokladnie mieszam z przygotowana "papka" i dorzucam reszte fety (pokrojonej wg. uznania w plastry lub kostki)

Bagietke w poprzek i ejszcze na pol, zeby mozna ja bylo widelcem nadziewac. Smacznego
icon_smile.gif
 

alewik

Member
Sie 24, 2009
1
0
0
Czesc
Ja tu jestem nowy zarłok a poniewaz jestem grekofilem wiec cos dopowiem
na temat greckiej salatki. O oliwie nie musze mowic ze musi dobra w Trojmiescie
mamy grecki sklep gdzie wlascielel Grek Teofanis ma taka oliwe ktora przywozi
z Grecji i jest to wyrob jego Taty - jest pierwsza klasa!!
Jak juz macie pomidory najlepiej swieze znaczy zerwane od siebie z ogrodka albo od chlopa, polecam
polozyc je na sloncu zeby na parapet zeby sie nagrzaly sloncem wtedy jak sie zalewa oliwa maja niesamowity aromat
Reszta wg uznania ale sugeruje fete posypac oregano.
pzdr
andrzej/gdy
 

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Uwielbiam
icon_smile.gif


Moja mama dodaje jeszcze do tego zielony pieprz, ale ja zanim nie przepadam.
Sama jednak często robią inne miszungi np. dodaję kukurydzę i/lub czerwoną lub białą fasolę i zalewam sosem chilli
icon_smile.gif

Takie różne, jednak podstawa jest zawsze ta sama
icon_smile.gif
 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Uwielbiam sałatkę grecką. Moja wariacja na ten temat wyglada nastepujaco

Salata lodowa
pomidory
cebula biala
cebula czerwona
cebula czosnkowa
oliwki
czosnek
ogórek
feta
szczypior

Duzo suszonego oregano. Nie uzywam oliwy. Po prostu mieszam, wstawiam na pol godziny do lodowki i na stół
icon_smile.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,891
212
63
A moja wariacja jest taka:
pomidor
papryka
cebula
ogórki konserwowe
feta
zioła prowansalskie
Wszystko pokroić w kostkę ok. 1 cm, dodać pokrojoną fetę, trochę oliwy i zioła, wymieszać. Najlepsze jak się przegryzie
icon_smile.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Sałatka grecka w wersji z kiepskiego baru w samej Grecji:

- kawałek pomidora
- kawałek papryki (zielonej)
- krążek cebuli (czerwonej)
- skrawek ogórka
- cienki jak bibułka plasterek fety

Oliwa? Jaka oliwa?
Przepraszam, tak mnie filozoficznie naszło.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Azzie, widzę, ze wróciłaś. Opowiadaj jak wrażenia i zdjęcia wstaw. Pliiiiz.
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Juuuuutro...
Ale wstawię.
Acz sałatki nie uwieczniłam
icon_wink.gif