musaka z Rodos

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
ad 6) obstawialam na 4 ;)
Dzieki serdeczne. Zdam relacje, co mi tam wyszlo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
5 osob sie najadlo tym przeapetycznym daniem. nie wiem czy przepysznym, bo nie probowalam, ale sadzac po reakcjach gosci- to musialo byc niebo w gebie. zrobilam w wersji z ziemniakami na spodzie, baklazanami, cielecina i Twoja propozycja sosu. a jesli kiedykolwiek odwidzi mi sie bycie wege- to danie pojdzie na pierwszy ogien ;) Dzieki za przepis, probujcie Wszyscy, bo warto.
 

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Malgosimi dzięki za wyczerpujący przepis! Ja akurat jestem zwolenniczką takich aptekarskich przepisów, bo dzięki nim mogę odtworzyć przybliżoną wersję tego co oryginalne - przybliżoną bo wiadomo, bakłażany, pomidory, zioła dojrzewajace w greckim słońcu, na greckiej ziemi hodowane, greckie powietrze, mięcho wypasione grecką trawą i na końcu - jedzenie tego przepysznego dania w odpowiednim miejscu, krajobrazie to sprawia różnicę
icon_smile.gif


no, ale pomijając te w/w warunki dzisiaj będziemy jedli po grecku. Saltsa kima przespał/a noc w lodówce, jest przepyszna bo nie omieszkałam wciągnąć łyżki tego sosu wczoraj wieczorem
icon_mrgreen.gif

będę robić z cukinią, bo to w sumie pod cukinię szukałam przepisu (mam w kuchni zmasowany atak cukini i muszę ją jakoś ujarzmić) choć osobiście wolę 100 razy bardziej bakłażana, toż to moje ulubione warzywo - ze względów nie tylko smakowych ale i estetycznych.
Także dzisiaj z cukinią, a następnym razem tradycyjnie z bakłażanem. Dam znać jak było i pozdrawiam
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Nie miałam wina, więc żeby sos mięsny nie był słodki, dodałam odrobinę harissy, dużą szczyptę kuminu i łyżkę octu balsamicznego.
Przełożyłam warstwami penne, bo bakłażan też wyszedł, i zapiekłam z sosem beszamelowo- jogurtowym.
Koło musaki to nawet nie stało, ale było bardzo smaczne.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
super, bardzo się cieszę
icon_smile.gif
 

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Ja zrobiłam wczoraj, w wersji eklektycznej tym razem: na dół poszły ziemniaki w plastrach na to warstwa mięsna, bakłażany, mięso, bakłażany, beszamel, twardy ser starty w drobny wiór, bułka pokrojona w drobną kostkę i kilka cieniutkich plasterków cytryny na wierzchu. Taką wersję lubię najbardziej. Do przestudzonej masy mięsnej dodałam dwa ubite białka, do ostudzonego beszamelu dwa żółtka.
Dodam jeszcze, że robiłam z podwójnej porcji mięsa i czterech średnich bakłażanów - lubię jak forma do zapiekania jest napełniona po brzegi i kawałki musaki są takie wysokie
icon_smile.gif
Najadło się 6 osób.
Ten przepis na mięsny farsz jest po prostu obłędny - czasem robię go jako sos do makaronów. I faktycznie, jak się "przegryzie" kilka godzin w lodówce jest jeszcze lepszy.

musaka_kopia.jpg
 

Załączniki

  • musaka_kopia.jpg
    musaka_kopia.jpg
    429.8 KB · Wyświetleń: 4

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,411
113
Gdyby nie dyskusja w innym wątku na temat programu TV z udziałem p. Gesler, pewnie nie trafiłabym na ten przepis.

Małgosiu, wspaniały przepis! Bardzo mi smakowało i pewnie jeszcze nie jeden raz zrobię. Dzisiejsza była z plasterkami kartofli na spodzie, potem na przemian mięso, cukinia, mięso, bakłażany. Wszystko polane beszamelem z utartym serem i jajkami. Plastry cukinii i bakłazanów opiekłam na grilu. Jak najbardziej moje smaki!

DSC035882.JPG
 

Załączniki

  • DSC035882.JPG
    DSC035882.JPG
    24.6 KB · Wyświetleń: 4

Okruszyna

Member
Lut 6, 2010
9
0
0
Witaj Małgosiu, zrobiłam palce lizać! Ponieważ nie mogłam znaleźć w okolicy bakłażanów zrobiłam z cukinia i plasterkami ziiemniaków. Pychotka!!! Na kolana powaliła mnie góra, zasmażka i serek i jogurt.... pychota. Dziękuję za przepis
 

deska

Member
Paź 6, 2011
1
0
0
Mam pytanie, czy cukinię należy przygotować w taki sam sposób jak bakłażana ? Jestem laikiem jeśli chodzi o wykorzystanie cukinii w kuchni
icon_neutral.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Zrobiłam z podwójnej porcji. Moje modyfikacje to mięso wieprzowo-wołowe oraz cukinie w miejsce bakłażanów. Na wierzchu pierzynka ze śmietanki, jajek i grana padano. Zdecydowanie do powtórzenia. Pycha
mniam.gif