Masa daktylowa.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Masa daktylowa:

50 dkg daktyli
2 małe pomarańcze

Daktyle i pomarańcze (pokrojone w kostkę - całe ze skórą) zalewamy odrobiną wody tak ok. 100 ml.
Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Często mieszamy by się nie przypaliła (w razie potrzeby podlać ociupinką wody)
Studzimy, miksujemy - i masa do wafli gotowa.


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Są gdzieś u nas surowe? Podobno tak żle znoszą transport, że sprzedawane są tylko suszone lub w postaci mączki
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Dobrze masz :mrgreen:
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Robiłam, polecam, pyszna!
lecker.gif

Wspaniała jako nadzienie do piernika dla cierpliwych oraz pierniczków!
mniam.gif
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Ta masa jest super!!! Piernik babci Handzi był z nia suuuper!! Nawet do chlebka i pracy przy tym mało (no moze wybieranie pestek nie było zbyt miłe).
Polecam!!!
daumen.gif