Tradycyjne Tzatziki.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Tradycyjne Tzatziki:


400 ml jogurtu,
2 ogórki,
6 ząbków czosnku,
1 łyżka octu winnego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soli,

Ogórki obieramy ze skóry - trzemy na drobnej tarce - odciskamy wodę - solimy.
Schłodzony jogurt przez ok. 5 minut ubijamy. Ja ubijam mikserem :wink:
Czosnek siekamy i dodajemy go z jogurtem i octem winnym do ogórków. Dokładnie intensywnie wszystko mieszamy ze sobą .
Dodajemy oliwę na koniec i znów dokładnie mieszamy.
Schładzamy w lodówce.
Przed podaniem przybieramy oliwkami i papryką.

:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o! a na miksowanie nie wpadlam! jeszcze dziś spróbuję, bo pomysł mi się bardzo podoba!!
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
a to ubijanie czemu ma wlasciwie sluzyc?
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
hihihiiiii ja chyba jakas nie rozgarnieta jestem,przeciaz jogurt jest tak gesty, ze mozna go kroic, a im dluzej bedziesz go ubijac , to go bardziej rozluznisz
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
hihihiiiii ja chyba jakas nie rozgarnieta jestem,przeciaz jogurt jest tak gesty, ze mozna go kroic, a im dluzej bedziesz go ubijac , to go bardziej rozluznisz
nie wiem o jakim jogurcie mówisz - mi znane jogurty nie są gęste i ubijanie dodaje im puszystości i gęstości - to tak jak z bitą śmietaną wiesz :wink:
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
aaaa , to ja dopiero zaskoczylam :dump: myslalam caly czas o greckim jogurcie i stad moje watpliwosci
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:dump: pierwsze slysze, zeby Greczynki ubijaly!
daja normalny grecki (czy tez bulgarski, turecki, w kazdym razie pd wschodni) i tyle! I tak jak mowi Tudik, orginalny grecki jogurt jest tak gesty ze ubijanie go rozrzedza a nie robi puszystym!!!! Jelsi juz to ubijac mozna zwykly, skoro takmowisz, ale ja polecam jednak odsączać bakomę przez gazę.
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
tam gdzie ja byłam ubijała, była to babuńka 70-letnia i robiła to na bazie swojskiego jogurtu a nie sklepowego :wink:
nie wszędzie Małgosimi stosuje się kupne jogurty z usztywniaczami - ja podróżowałam po wioskach i tam mnie oświecono :dump:

racz to zauważyć :dump:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hihiii, no przeciez ze ja mowie o wioskach a nie o Atenach.
I jugurt grecki jest gesty nie z powodu usztywniaczy, a z powodu specjalnego sposobu robienia (a także klimatu
icon_sad.gif
)

tak sobie mysle, mikserem ta babula ubijala? :lol:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
nie, nie mikserem hihiiiiiiiiiiiiiiii takim dziwnym cudem a`la trzepaczka
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Czy jest na forum Greczynka? :roll:
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
ubijam jogurt i klapa
icon_sad.gif
mialam racje, rozrzedzil sie ino....
 

Aga

Member
Lis 18, 2004
122
0
0
Jako zona 100% greka potwierdzam ze w Grecji nie ubija sie jogurtu do tzatziki
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja tez mieszam jogurt z serkiem mielonym - takim do smarowania.
Sok z samych ogorkow rozrzedza tzatziki, a jak tam jeszcze cos wlac ...
icon_rolleyes.gif

Nie wiem jak oni (Grecy na festivalu greckim) podaja to na gesto.
Niby jogurt mam balkanski - baardzo gesty, ale z ogorkami zacyzna plynac.
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
kermidt, moj nie plynie

tyle ze ja robie odwrotnie niz pisze na gorze Hichotka: ogroki obrac, zetrzec, posolic, odcisnac mocno, wtedy tych ogorkow tak malo zostaje, ze zawsze biore dwie sztuki
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ale czemu Grekowi nie plynie.

i jogurt to on na pewno ma tutejszy!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: