IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto marcepanowe z jablkami i cynamonem
Ruzia
post 17 Sep 2004, 21:18
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.141
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Hamburg/Niemcy
Użytkownik nr: 16



Ciasto marcepanowe z jablkami i cynamonem

170 g cukru
180 g masla
170 g marcepanu
100 g mielonych orzechow laskowych
pol lyzeczki cynamonu
4 duze jajka
paczuszka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwa wanilia)
180 g maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
6 jablek
20 g siekanych orzechow laskowych (niekoniecznie)

Nagrzac piekarnik do 180 stopni. Cukier, maslo i cukier waniliowy zmiksowac na puszysta mase, do masy kolejno dodawac jajka i dalej miksowac. Marcepan zetrzec na tartce na grubych oczkach i dodac do masy, nastepnie dodawac kolejno make wymieszana z proszkiem i cynamonem i posiekane orzechy. Ciasto wylozyc do okraglej foremki a na ciescie ulozyc polowki obranych, wypestkowanych, obtoczonych w odrobinie cukru i cynamonu jablek. Ciasto piec ok 60 minut. Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem.

(przepis pochodzi z forum www.chefkoch.de autorka jest forumowiczka o niku "wasndas")
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 19 Sep 2004, 15:31
Post #2


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Ruziu, bardzo dziekuje! Juz sobie skopiowalam i tak jak sie spodziewalam brzmi pysznie icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 19 Sep 2004, 16:24
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



Ruzia, brzmi przepysznie, bede robic!!
a podaj prosze ten przepis na to ciasto z marcepanem i wisniami*bitte*
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ruzia
post 19 Sep 2004, 20:42
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.141
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Hamburg/Niemcy
Użytkownik nr: 16



Carbonicum, bajaderka podala przepis na to ciacho w temacie "pyszne muffinki"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 3 Oct 2004, 15:00
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Ruziu, właśnie dziś upiekłam to ciasto i już prawie zniknęlo.
Aromat w czasie pieczenia bajeczny, a połaczenie marcepanu, orzechów laskowych, odrobiny cynamonu i jabłek to jak dla mnie absolutne dzieło sztuki. Ciasto pięknie wyrasta, jest bardzo puszyste, jabłka się nie zapadają głeboko, a tylko lekko wtapiają w ciasto. Ma jeszcze taką zaletę, że można przy nim zagonić do pracy resztę rodziny ( mąż obierał jabłka, syn mielił orzechy). Cudowne, oryginalne ciasto na niedzielny podwieczorek z jabłkową herbatą. 8)
Bardzo dziękuję za znakomity przepis :!:
Dołączam zdjęcia ciasta do albumu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ruzia
post 3 Oct 2004, 15:52
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.141
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Hamburg/Niemcy
Użytkownik nr: 16



Agusia ja tez to ciasto robilam wlasnie wczoraj i dzis juz po nim sladu nie ma icon_smile.gif wyszlo pyszne tak jak sie spodziewalam 8) mysle ze tego typu ciasta swietnie nadaja sie takze na najpiekniejsze swieta czyli Boze Narodzenie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 5 Nov 2004, 13:06
Post #7


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Ruziu! Pyszne to ciasto!!!! Doskonale polaczenie smakow - marcepan i jablka swietnie sie komponuja, nie mowiac juz o smaku samego ciasta icon_smile.gif

Dziekuje za ten przepis icon_smile.gif dance
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ruzia
post 5 Nov 2004, 20:54
Post #8


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.141
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Hamburg/Niemcy
Użytkownik nr: 16



Ogromnie sie ciesze ze smakowalo banana
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marga
post 24 Nov 2004, 06:59
Post #9


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 554
Dołączył: 16-September 04
Użytkownik nr: 45



Ciasto bardzo smakowite.
Jablka + cynamon + marcepan + orzechy = poemat w pysku

Dzieki Ruziu, ze wyszperalas taki dobry przepis.

Marga
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 13 Nov 2005, 13:54
Post #10


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



hmmmm, ja uwielbiam marcepan dlatego skusilam sie na to ciasto....
...i jestem baardzo rozczarowana*sorry*

w ciescie nie czuje ani odrobiny marcepanu choc dalam go 200g!!!
jak dla mnie nie nastapilo tu genialne polaczenie smakow:orzech, marcepan, cynamon, jablko

ciasto ladnie uroslo, jest puszyste, troszke sie przypalilo od spodu, ale mi jakos nie smakuje, takie suchawe jest, a ja jestem z tych co lubia takie bardziej mokrawe ;)

musze sprobowac tych z wisniami, tam napewno bedzie mokro

poprawiam sie:na drugi dzien to ciasto smakuje o wiele lepiej, jak wprawdzie prawie wszystko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 3 Dec 2005, 15:00
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Znowu je upieklam - uwielbiam jak caly dom slicznie pachnie w czasie pieczenia. icon_smile.gif To ciast to dla mnie smakowy pomost miedzy jesienia , a Bozym Narodzeniem. icon_smile.gif
Lukasz je tak lubi, ze nawet sam sie zaoferowal, ze zmieli do niego orzechy laskowe.

I moje zupelnie nie jest suche - wrecz przeciwnie : wilgotne, ale puszyste.
Pieke troche krocej 50min gora/dol.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ruzia
post 5 Dec 2005, 09:24
Post #12


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.141
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Hamburg/Niemcy
Użytkownik nr: 16



Carbonicum , nie wiem czemu wyszlo ci suche icon_sad.gif mi zawsze wychodzi mocno wilgotne, przez to tak je lubie icon_smile.gif
jesli chodzi o marcepan, to mozna polowe zetrzec na tartce a polowe pokroic w kostke, wtedy bedziesz miec kawaleczki w ciescie i beda one lapiej wyczowalne icon_smile.gif mam nadzieje ze nastepnym razem wyjdzie ci lepiej
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 11 Feb 2007, 00:38
Post #13


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



ciasto jest rewelacyjne!! pyszne! dzieki jablkom wilgotne (nie trzymalam sie przepisowej ilosci ani formy), kawalki marcepanu sa wyczuwalne, orzeszki tez icon_wink.gif powtorze na pewno!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 12 Feb 2007, 16:05
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Trzkasienka, ty to powinnaś mieć zakaz robienia zdjęć. Jezyk mi uciekła.... lecker.gif
Bez tego marcepanu nie da się gruebel_2.gif ? Pewnie to juz nie bedzie to samo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 12 Feb 2007, 21:52
Post #15


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



CYTAT(Akulka @ 12 Feb 2007, 16:05 ) *
Trzkasienka, ty to powinnaś mieć zakaz robienia zdjęć. Jezyk mi uciekła.... lecker.gif
Bez tego marcepanu nie da się gruebel_2.gif ? Pewnie to juz nie bedzie to samo.

zgadzam się icon_mrgreen.gif Trzkasienka Twoje wypieki są obłędne mniam.gif
Akulko na pewno można bez marcepanu icon_mrgreen.gif dodaj olejek migdałowy, zawsze to chociaż zapach będzie icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 12 Feb 2007, 23:11
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



CYTAT(AgusiaSz @ 12 Feb 2007, 21:52 ) *
dodaj olejek migdałowy, zawsze to chociaż zapach będzie icon_mrgreen.gif


Hm, myslisz? gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaSz
post 13 Feb 2007, 07:38
Post #17


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.302
Dołączył: 3-May 06
Skąd: Radom/Warszawa
Użytkownik nr: 1.705



CYTAT(Akulka @ 12 Feb 2007, 23:11 ) *
Hm, myslisz? gruebel_2.gif

ja ze zdobyciem marcepanu też mam problemy więc trzeba się jakoś ratować icon_mrgreen.gif
albo zrób oszukany marcepan jak wesola30 w swoim makowcu z marcepanem icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 13 Feb 2007, 07:59
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



CYTAT(AgusiaSz @ 13 Feb 2007, 07:38 ) *
albo zrób oszukany marcepan jak wesola30 w swoim makowcu z marcepanem icon_mrgreen.gif

Ide poszukać tej masy daumen.gif
W sumie, to ciekawa jestem smaku. Jakoś nie wybrałabym zapachu migdałowego do jabłek gruebel_2.gif Ale pewne rzeczy w połaczeniach na przekór wszystkiemu, smakują wysmienicie icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
trzkasienka
post 20 Feb 2007, 13:39
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.188
Dołączył: 15-September 05
Skąd: .
Użytkownik nr: 750



hm... nigdy nie robilam sama masy marcepanowej, zatem nie wiem, jak zmieni ciasto smak... marcepanu samym olejkiem nie da sie zastapic, nie jest to nawet jej substytut.. ale zawsze moza przepis pozmieniac i dostosowac do wlasnych mozliwosci icon_biggrin.gif
najlepiej jednak dla przepisu byloby zdobycie masy... mniam- uwielbiam marcepan mniam.gif icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 20 Feb 2007, 16:26
Post #20


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 41.889
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



a ja zezarlam marcepan jaki mi po swietach zostal icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st May 2019 - 07:53