Masa z kaszy manny

sonja1

Member
Mar 13, 2005
310
0
0
2 szklanki mleka,
4 łyżki kaszy manny,
25 dag masła,
10-15 dag cukru,
2 żółtka,
cukier waniliowy.

Kaszę ugotuj na mleku, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami. Powoli dodawaj wystudzoną kaszę. zmiksuj.
Masa służu do przekładania kruchych placków pieczonych na miodzie.
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Robię miodownik z masą z kaszy manny, 3-4 razy w roku i to już od kilkunastu lat
icon_smile.gif
uzywam kaszki manny błyskawicznej, gotuje się 3 min.
Po ugotowaniu powinna być półpłynna, ja mieszam ją oż do wystygnięcia, daje tylko jedno żółtko właściwie tylko dla koloru, a potem dodaję trochę soku z cytryny i olejek migdałowy(trochę).
Masa o zapachu migdałowym bardziej komponuje mi się z miodowymi plackami :!:
 

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Ja również dodaję kaszki manny błyskawicznej, ale ja sobie trochę to uprościłam bo cukier dodaję do gotowania a nie do ucierania! ;) ;)

pozdro A :lol: