Kurczak w cebulowym cieście.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Kurczak w cebulowym cieście:

1 kurczak,
1/4 szklanki soku z pomidorów,
2 litry rosołu bądź bulionu z kurczaka w kostce,
3 szklanki posiekanej cebuli,
2/3 szklanki mleka,
5 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
1 szklanka utartego sera (najlepszy będzie cheddar),
sól,
pieprz,
2 łyżki posiekanej pietruszki,
2 jajka roztrzepane,
10 listków ciasta francuskiego (mrożonego).
Kurczaka porcjujemy.
Układamy go w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem - przykrywamy i gotujemy przez około 1 godzinę. Następnie kurczaka wyjmujemy z bulionu by ostygł.
Do bulionu dodajemy mleko i cebulę.
Gotujemy, aż uzyskamy gęsty sos cebulowy.
Z kurczaka zdejmujemy skórkę a mięso dzielimy na mniejsze kawałki (bez kości).
Dodajemy do kurczaka sos cebulowy, połowę oliwy, sok z pomidorów, sok z cytryny, ser, przyprawy, natkę pietruszki i jajka.
Wszystko dokładnie wymieszajmy.
Doprawiamy do smaku.
Naczynie do żaroodporne wysmarujmy oliwą.
Każdy listek ciasta francuskiego posmarować oliwą i podzielić na dwie części.
Kilkoma listkami należy wyłożyć naczynie a pozostałe pozostawić do przykrycia.
Wlewamy masę kurczakową na ciasto i przykrywamy pozostałymi listkami ciasta.
Wierzch smarujemy oliwą i WAŻNE: ponacinać wierzch w kwadraty i spryskać wodą.
Piec około 45 minut w temperaturze 175*C, aż ciasto będzie złoto-brązowego koloru i stanie się kruche.


:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego:


Źródło: Zasłyszane podczas wakacji w Grecji... zajadałam się nim i je uwielbiam :lol:
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
bardzo smaczny!! polecam!! ja zrobilam tylko z piersi, a cebule w sosie cebulowym, gdy ta zmiekla, przetarlam przez sitko i caly sos zagescilam maka