Greckie ciasto jogurtowe:
(niestety oryginalnej nazwy nie pamiętam
)
70 dkg mąki (którą trzeba przesiać 2 razy przez sito
),
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
kostka masła ta większa 25 dkg,
15 dkg cukru,
6 jajek,
szklanka dobrego, gęstego jogurtu może być ten słodzony delikatnie Danone
Syrop:
35 dkg cukru pudru,
szklanka wody,
sok z 1 całej cytryny
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i 6 żółtkami.
Masę dodajemy porcjami do mąki - mieszamy i na koniec dolewamy jogurt.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.
Delikatnie mieszamy.
Wylewamy do płaskiej foremki natłuszczonej oliwą.
Pieczemy w temeraturze 170*C przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu schładzamy.
Robimy syrop i gotujemy go przez 7 minut.
Wylewamy syrop na schłodzone ciasto.
Źródło: Zasłyszane.
(niestety oryginalnej nazwy nie pamiętam

70 dkg mąki (którą trzeba przesiać 2 razy przez sito
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
kostka masła ta większa 25 dkg,
15 dkg cukru,
6 jajek,
szklanka dobrego, gęstego jogurtu może być ten słodzony delikatnie Danone
Syrop:
35 dkg cukru pudru,
szklanka wody,
sok z 1 całej cytryny
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i 6 żółtkami.
Masę dodajemy porcjami do mąki - mieszamy i na koniec dolewamy jogurt.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.
Delikatnie mieszamy.
Wylewamy do płaskiej foremki natłuszczonej oliwą.
Pieczemy w temeraturze 170*C przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu schładzamy.
Robimy syrop i gotujemy go przez 7 minut.
Wylewamy syrop na schłodzone ciasto.
Źródło: Zasłyszane.