Greckie ciasto jogurtowe.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Greckie ciasto jogurtowe:
(niestety oryginalnej nazwy nie pamiętam
icon_sad.gif
)


70 dkg mąki (którą trzeba przesiać 2 razy przez sito :!: ),
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
kostka masła ta większa 25 dkg,
15 dkg cukru,
6 jajek,
szklanka dobrego, gęstego jogurtu może być ten słodzony delikatnie Danone

Syrop:

35 dkg cukru pudru,
szklanka wody,
sok z 1 całej cytryny

Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i 6 żółtkami.
Masę dodajemy porcjami do mąki - mieszamy i na koniec dolewamy jogurt.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.
Delikatnie mieszamy.
Wylewamy do płaskiej foremki natłuszczonej oliwą.
Pieczemy w temeraturze 170*C przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu schładzamy.
Robimy syrop i gotujemy go przez 7 minut.
Wylewamy syrop na schłodzone ciasto.

:smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego: :smacznego:

Źródło: Zasłyszane.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
upieklam :|

i cos chyba sknocilam bo ono jest takie jakies bez smaku czy cos - moze za malo dalam tego syropu :roll:

hmm nie wiem co nie przeszkadza w zjadaniu owego "nie wiem" ciasta - juz polowy nie ma :mrgreen:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
moze powinno postac, a nie tak od razu. :mrgreen:
bo samo ciasto to widac, ze baardzo malo cukru ma.
I na pewno mialas cukier puder, a nie icing sugar?
Ja sie raz nadzialam na to cudo :twisted:
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ha - no wiesz ze nie wiem - chyba puder - chyba - bo nie mam jak sprawdzic bo juz przesypalam do pudelka na cukier a opakowianie wyrzucilam
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
do tego ciasta powinno dawać się zwykły cukier a cukier puder tylko do syropu i kurcze ono słodkie jest :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol:
najlepsze jest na drugi dzień :lol: