Tradycyjny krem maślany do tortów-czekoladowy

Valdi

Member
Paź 10, 2004
56
0
0
mmmmmhhhhmmmm PYCHA!
icon_smile.gif

Ależ pyszny ten krem! Wymarzyłem sobie tradycyjny krem na torcie urodzinowym, ale ten wyszedł duuuuużooo lepszy niż wszystkie "tradycyjne" kremy...
Naprawdę wyszedł wyjątkowy, aksamitny w smaku, lekki i jednocześnie pięknie tężejący we wzorkach na torcie. Polecam wszystkim łasuchom takim jak ja :D
Dziękuję za przepis dziuniu!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Dziuniu, ten krem jest genialny
lecker.gif

Waldi sam robił tort i ten krem i pięknie zdobił szprycą na torcie
icon_eek.gif

goście zachwyceni
mniam.gif

to najlepszy krem jaki jadłam
lecker.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kasha, Valdi bardzo się cieszę że tak Wam smakowało
icon_smile.gif
Gratulacje dla Valdiego za wykonanie tortu
daumen.gif

No i własnie, może jakies zdjęcie?
icon_mrgreen.gif
 

Valdi

Member
Paź 10, 2004
56
0
0
dziunia @ 6 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=657793Kasha, Valdi bardzo się cieszę że tak Wam smakowało
icon_smile.gif
Gratulacje dla Valdiego za wykonanie tortu
daumen.gif

No i własnie, może jakies zdjęcie?
icon_mrgreen.gif
hihihi zniknął tort w trybie expresowym... wziąłem aparat, a tu... za późno na zdjęcia...
icon_wink.gif

następnym razem zaczaję się wcześniej z aparatem!

/Edycja:
Nie, no Kasha całego nie zjadła sama! biorę odpowiedzialność "za współudział", jak też rodzina obecna przy dzieleniu tortu
icon_wink.gif


A tak serio, to jeszcze dodać można że ten krem ma jakby takie dwa oblicza: krótko po zrobieniu (do kilku godzin) jest taki lekki, a z czasem (tak z dnia na dzień w lodówce) robi się taki "klasyczny". Pyszny jest cały czas, więc w jakiej formie zostanie wchłonięty zależy tylko od gości na przyjęciu
icon_wink.gif
- tzn czy pozwolą mu zostać w lodówce.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No nie mów że w czasie jak poszedłeś po aparat Kasha zjadła ci calusieńki tort
rofl.gif

Kasha jak mogłaś
icon_lol.gif
 

t_a_s

Member
Sty 30, 2008
5
0
0
Witam,
zrobiłam kremik, wszystko według przepisu i zastygł, jak czekolada tzn zrobił się twardy, tak miało być, a może coś nie tak ze składnikami było, miałam masło 80%, czekoladę mleczną.
Ale był bardzo smaczny.
 

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
mam pytanie, do masy ida 2 kostki masla, czy to nie za duzo? Chodzi mi o to, zeby nie bylo czuc masla zbytnio, tylko czekolade. POzdrawiam
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Tak, do masy idą 2 kostki masła. Jeśli dasz dobrą czekoladę czyli taką z 70% zawartości kakao to na pewno będzie ją czuć
icon_smile.gif
 

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Podpisuję się pod tymi wszelkimi pochwałami. Zrobiłam ten krem z połowy porcji (żałuję, że nie z całej, bo na pewno nie zmarnowałby się) i użyłam go do przełożenia tortu Niby-Czarny Las. Jest świetny! Najlepszy!
 

fergie0

Member
Paź 26, 2007
10
0
0
zrobiłam ten krem do tortu na swoje urodzinki wyszło super genialny przepis ale... zapomniałam dodać alkoholu... noo cała jaa z tego zamieszania wszystko
icon_smile.gif
przełozyłam biszkoptem zwykłym i orzechowym i zwykłym
icon_smile.gif
wszystkim bardzo smakowało a mi chyba najbardziej hihi
icon_smile.gif
pozdrawiam
icon_smile.gif


a oto i moje dzieło

moje_20_ur.jpg
moje_20_ur..jpg
 

Załączniki

  • moje_20_ur.jpg
    moje_20_ur.jpg
    280.7 KB · Wyświetleń: 5
  • moje_20_ur..jpg
    moje_20_ur..jpg
    182.6 KB · Wyświetleń: 5

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_eek.gif


Baaaaardzo ładny tort!!

A z czego roże??
icon_mrgreen.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Krem wspaniały!. Doskoanały wówczas, gdy trzeba tort przygotować dzień wcześniej, a potem go transportować. Krem po schłodzeniu jest zwarty i doskonale to zniesie. Bardzo się śpieszyłam go robiąc i dopiero na zdjęciu widze, jakie zrobiłam niedoróbki
icon_sad.gif
. ale i tak był pyszny! Dziuniu, dzięki za przepis.
Obraz_570.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_570.jpg
    Obraz_570.jpg
    927.1 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Hurra wreszcie znalazłam przepis na masę czekoladową bez śmietany
lecker.gif


planuje zrobić pieska i mam 2 pytania:
1. potrzebuje na przełożenie 2x biszkoptu o wymiarach 40x30 czyli ile powinnam tej masy zrobić?
2. czy może ktoś robił taka wersję z białą czekolada?

3. czy smarowałyście czymś biszkopt jakimś dżemem? przed nałożeniem masy?

doskonały ten krem jest nie mogę się doczekać kiedy go zrobię
mniam.gif


4. zastąpić czymś alkohol? to ma być tort na 4 urodziny dla dziecięcia
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Zrobiłabym na pewno 2 razy więcej tej masy. Wersji z białą czekoladą nie robiłam, obawiam się, że taki krem może byc zbyt słodki. Możesz posmarować biszkopt najpierw kwaśnym dżemem bez problemu. Alkohol możesz pominąć, nie da się go raczej niczym zastąpić.
 

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
dziękuję dziuniu za odp
bussi.gif
tak właśnie planuję zrobić 2... 2,5x więcej ze względu na małego pomagacza w domu ;) tylko tak się waham co do dżemu w masie śmietanowej bez wahania dałabym czy to galaretkę czy inne dodatki owoce a tu ponoć solenizantka nie lubi owoców galaretki odpadają ważne tylko żeby była czekolada i koniecznie pies... tylko tak sama kombinuję czy biszkopt kakaowy + masa z czekolady mlecznej nie będzie za mdła za słodka ja tam wole czymś zabarwić i tak kombinuję co mogło by smakować dziewczynce
gruebel_2.gif
 

karibe

Member
Wrz 22, 2007
563
0
0
Śliczny torcik a zmniejszyłaś cukier czy nie była za słodka? Z czekolada mleczną masa była pyszna ale z białą chyba będzie lepsza...
gruebel_2.gif
na pewno przetestuję i tą wersję
 

Ainah

Member
Mar 14, 2009
13
0
0
Cukru dałam szklankę. Jak próbowałam go przed dodaniem brendy (bo wódki nie miałam) to był trochę za słodki, ale z alkoholem się zrobił mniej słodki. A teraz jak poleżał w lodówce to stwardniał ładnie:) Kurde, już 3 kawałki zjadłam:/ (a na diecie miałam być).