Greckie roladki

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Greckie roladki

Filety z piersi kurczaka nadziane pikantna pasta, serem feta i szpinakiem, podane w sosie z bialego wina i pieczarek

2 duze filety z piersi kurczaka
100 g pokruszonego sera feta
8 duzych lisci szpinaku, bez ogonkow

10 sporych pieczarek, cieniutko pokrojonych
4 lyzki posiekanej cebuli
2 posiekane zabki czosnku
1 1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
2 szklanki rosolu z kurczaka (moze byc z kostki)
2 lyzeczki maki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody

Nadzienie:
4 lyzki orzeszkow piniowych
3 listki swiezej bazylii lub 1/2 lyzeczki suchej
1/2 lyzeczki suchego oregano
3 duze posiekane zabki czosnku
1/2 lyzeczki swiezo zmielonego czarnego pieprzu
3 lyzki czarnych oliwek (Kalamata)
1 lyzeczka oliwki

Przygotowac nadzienie - wszystkie skladniki (oprocz oliwki) dobrze posiekac do uzyskania konsystencji grubszej bulki tartej, dodac lyzeczke oliwki i wymieszac (mozna zrobic to w malym malakserze). Przekroic filety horyzontalnie, tworzac 4 kotlety - lekko ubic aby byly rownej grubosci. Posypac filety serem feta, posmarowac nadzieniem, ulozyc po 2 listki szpinaku i dosc ciasno zwinac, spiac wykalaczkami aby nadzienie nie wyplynelo w czasie gotowania. W rondlu rozgrzac 1-2 lyzki oliwki i obsmazyc roladki na rumiano ze wszystkich stron, przelozyc na talerz i trzymac w cieple, a do rondla wlac biale wino i na duzym ogniu zredukowac do polowy. Zmniejszyc ogien, dodac cebule, czosnek i pieczarki i dusic w sosie przez okolo 3-5 minut, wlac rosol i zagotowac. Dodac roladki i dusic przykryte na malym ogniu przez 20 minut, odwracajac je w polowie duszenia. Roladki wyjac z sosu na talerz, sos w tym momencie mozna zredukowac o polowe lub zagescic go maka ziemniaczana wymieszana z zimna woda. Polac roladki na talerzu polowa sosu, posypac zielona pietruszka i odrobinka pokruszonej fety, reszte sosu podac osobno.

dodatkowe informacje
Swietne z kuskusem, ziemniaczkami po grecku lub chlebkiem pita i grecka salatka.