Chleb Pita

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Dopiero się niedawno zalogowałam do Was, ale od jakiegoś czasu "podczytuję' to tu , to tam:)
Wczoraj nabralam ochoty na chlebki pita - REWELACYJNE wyszły. Nie wierzyłam, że się az tak napompują!
Następnym razem troche cieńsze zrobię, żeby wiecej móc do nich naładować.
Będe tu wracać, oj będę
icon_smile.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Witaj serdecznie
icon_smile.gif

Fajnie, że ci się u nas podoba
fiesgrins.gif


A chlebki wpisuję na listę do zrobienia bo uwielbiam takie danka.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A ja kiedyś je zrobiłam i wyszły strasznie twarde..
icon_sad.gif
 

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
Ktos sie wcześniej pytał, ale chyba nie uzyskał odpowiedzi - czy da sie je jakoś zamrozić? jeśli tak to po upieczeniu? I zawinąć w folię, czy lepiej ziplock? a może surowe lepiej?
 

iwi.k1

Member
Paź 29, 2007
28
0
1
nurbika @ 11 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=647061Ktos sie wcześniej pytał, ale chyba nie uzyskał odpowiedzi - czy da sie je jakoś zamrozić? jeśli tak to po upieczeniu? I zawinąć w folię, czy lepiej ziplock? a może surowe lepiej?
Myślę, że spokojnie można tak jak zwykłe bułki, w torebkę foliową i zamrozić. A potem do mikrofali (rozmrozić tam) i już gotowe do jedzenia.

Jakiś czas temu je robiłam i potwierdzam, że pyszne. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie były za cienkie bo szybko wysychają i robią się za mocno chrupiące po upieczeniu. Robiłam je do mięsa smażonego z przyprawą gyros, do tego poszatkowana kapusta pekińska, pomidor, czerwona papryka, cebulka pokrojona w krążki i sosik czosnkowy z posiekanym ogórkiem konserwowym. PYCHA. Polecam wszystkim.
lecker.gif
 

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
właśnie piekę :)

problem nr 1: ciasto, chociaż miękkie i elastyczne, nie chciało oderwać się od rąk - czy tak być powinno? będę wiedziała za 30 min, jak wstawię i wyjmę chleb z pieca.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Trzeba zwilzyc dlonie oliwa: bedzie latwiej wyrabiac bez ryzyka dosypywania maki.
 

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Upiekłam dziś na obiad. Nie był tak cudnie wyrośnięty jak na obrazku, no, ale do tego zdążyłam się już przyzwyczaić, że mi drożdżowe nie wychodzą tak obrazkowo. Kieszonki same też się nie zrobiły, ale to nie problem, można rozkroić. Skórka była przyjemnie chrupiąca, nie za twarda, a w sam raz.
Do tego miałam smażone kawałki kurczaka w marynacie z forum Cudawianki i sałatka na winie, czyli to, co się nawinie pod rękę. Pakowałam to do kieszonek i polałam sosem czosnkowym (jogurt, majonez...).
Małżonek najpierw się zmarszczył, że mu jakiegoś hamburgera na obiad fasuję, ale przy trzeciej porcji już tylko mlaskał ze smakiem. Synek zachwycony, bo nie tylko smakowało, ale wyglądalo tak inaczej.
Dla mnie była wersja wegetariańska i też dobra.
 

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Nie ma chętnych na pitę? A ja dziś znowu serwuję na wyraźne życzenie rodzinki. Spróbuję posypać chlebek sezamem. Ciekawe, czy się przylepi do oliwki? A może dla sezamu 260 stopni to za gorąco? Ale w końcu jest olej sezamowy. Ktoś wie? Może jednak spróbuję tylko na jednym chlebku. Oj, już mi ślinka leci.
Pewnie drożdże już bąbelkują.
Do dzieła.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Chyba lepiej wymieszac je z oliwa. Moga pospadac.
 

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
No i pospadały... w większości. Ale żarełko i tak pierwszoklaśne. Teraz leżymy i patrzymy, jak nam brzuszki urosły... jak na drożdżach.

No to róbcie, dziewczyny i chłopczyny.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Pyszne
lecker.gif
wyszły mi dokładnie jak na zdjęciu Bajaderki, robiłam z połowy porcji, bo nas tylko dwoje, a i tak objedliśmy się jak bąki, podałam z warzywami, shaormą i sosem czosnkowym, na pewno do powtórki, dziękuję za super przepis
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: