Smażony kalafior.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Smażony kalafior


1 kalafior
pęczek koperku
1 czerwona papryka
1/2 kg cebuli najlepiej dymki
sok pomidorowy 1/3 szklanki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
ocet winny
sól
pieprz

Kalafiora dzielimy na części i podsmażamy na oliwie z każdej strony.
Cebulę i koper drobniutko siekamy - dodajemy do smażącego się kalafiora.
Dolewamy sok pomidorowy.
Doprawiamy do smaku i gotujemy, aż kalafior będzie miękki a sos stanie się gęsty.
Na koniec dodajemy ociupinkę octu winnego.
Podajemy na gorąco.
Pyszne
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Zrobiłam było całkiem smaczne, tylko zamiast soku dałam przecier pomidorowy i trochę za pomidorowe mi wyszło.
Dla zaostrzenia smaku dodałam łyżeczkę chrzanu za słoiczka zamiast octu winnego.
 

Eminesia

Member
Sie 28, 2007
296
0
0
czy koper można zastąpić jakąś inną roślinką? bo ja strasznie kopru nie lubię....
i czy mogę dać zamiast soku koncentrat?

ile czasu zajmuje przyrządzenie tego dania?

edit ->

ok, sama sobie odpowiedziałam na te pytania ;)
koper zastąpiłam bazylią, koncentrat rozcieńczyłam z wodą, a przygotowanie zajęło mi ok. 40 min.

wyszło smaczne, aczkolwiek trochę za dużo chyba dałam oliwy, bo nieco tłuściutkie
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
ojć dopiero teraz przeczytałam ten post, przepraszam
icon_redface.gif