Delikatny mleczny chleb na zakwasie (AgusiaH)

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Bietko, ciesze sie bardzo , ze wam smakuje
icon_smile.gif


Ilosc plynu potrzebna o wyrobienia chleba niestety bywa zmienna - wszystko zalezy od wilgotnosci maki.
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Upieklam własnie przed chwilą ten chlebek Agusi. Bardzo przyjemnie sie go robi. Ładnie rosnie, ale chyba miałam dodać wiecej mąki, bo troche się rozklapciał. pieknie pachnie w całym domu, ale może jak zrobię gęściejsza nieco ciasto i kupię kamień albo w tym rzymskim to wyjdzie wyższy?




Chciałabym dodać, że bochenki po wyrastaniu w koszykach lekko opadły, ale w piekarniku po 15 minutach zaczeły rosnąć - wyglądało to imponująco
Potem nie opadł nic tylko myślę że ciasto było odrobinkę za rzadkie. Dzięki Agusiu za dobry przepis.
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
W rzymskim wyrósł mi bardzo ładnie ponad brzegi.W trakcie mieszania również dodaję mąki a mleka 1/2 szkl.A chleb super
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Dzięki spróbuję, może gęsciejszy da się uformować w śliczne okrągłe bochenki jak na tym instruktażowym filmie , Pozdrawiam. Ten chleb jest znakomity w smaku
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Cudny, cudny naprawdę. Czy piekłaś na kamieniu, czy na blaszce? No gratulacje...
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
O kurcze chyba zakupię kamień, bo ja też jestem z klubu wariatek chlebowych - teraz nastawię z siemieniem lnianym. Dzięki za odpowiedź :lol:
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Znowu go piekę, ale teraz w garnku i już w nim wyrasta. Ciasto robiłam bardzo sciśle według przepisu pierwotnego i cudem : nic nie zakombinowałam. Ciasto zagniatało się znakomicie, było gładkie i lśniące. Potem godzinkę wyrastało w misce. Na koniec wyrastało w garnku wysmarowanym masłem i wysypanym otrębami. Teraz jestem na moment przed wielką chwilą : będę piec to cudo! Acha, posmarowałam tylko lekko śmietanką, bo już nie chciało mi sie rozbijać jajca i posypałam ziarenkami słonecznika i prażonego lnu. Naczynie okryłam jeszcze foliową siatką, jak przykazała nasza Bogini Chleba - Mirabbelka. :lol:
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Jesteś Bogini Chleba i już.
Posłuchajcie !!!!! Upieczony mój biały chlebek pszenny AgusiH jest c u d o w n y - w tym garnku - po prostu szał!!!. Gdy go pieklam przyszli moi przyjaciele - wyrosł jak szalony - pięknie. Upiekł się - gdy wystygł lekko ( tyle wytrzymalismy) pokroiłam go maszyną do chleba. No bóstwo - małe dziureczki, a smak .... boski. Dzięki za przepis AgusiuH, Johasiu - polecam wszystkim, którzy od czasu do czasu lubią niezdrowe białe pieczywo przekąsić. My zrobiłyśmy sobie dzisiaj "dzień dziecka" i pożarłyśmy po dwie wielkie kromy z masłem, choć się odchudzamy i sportujemy swoje zwisy....
Oto zdjecia mojego dzisiejszego dzieła.
3cb148d8.jpg
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Kupiłam garnek w moim pobliskim od lat doskonale zaopatrzonym gospodarczym babskim sklepie za jedyne 39 zł. Drugi nadszedł po trzech tygodniach wylicytowany na allegro, ale posadzę w nim szczypiorek na tarasie, bo....nie nadaje się do pieczenia. Najlżejszy zarzut - to papierosowy swąd, jakim jest przesiąknięty. I koniec. Nie wytępię ze swojej głowy - odrzuca mnie.
Mój własny jest ok. I nie był drogi.
Posiadaczki gara łączcie się! :wink:
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
mój chleb z boku, bo był pękaty jak beczułka. Ale chrupiący i cały wokoło dopieczony. <!--emoid:lol:--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Przepraszam za nienajlepszą jakość moich zdjęć - robione sa komórką, a kiedy piekę wieczorem nie mam dobrego światła, :| nie spałabym spokojnie, gdybym Wam nie pokazała mojego wypieku, tyle przedtem trując i pytając. Pozdrawiam. Dobranoc.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Pyszny chlebek, pieknie wyrasta bez drozdzy...wpisuje do ulubionych!!!
Dziekuje!