Czekoladowe miseczki

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Następna prosta do wykonania i bardzo dekoracyjna rzecz
icon_smile.gif

Miseczki czekoladowe,w których można podać np.owoce z kremem
http://images.scrippsweb.com/DIY/2003/09/18/agt908_1ca_e.jpg
Potrzebujemy czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i paru małych baloników nadmuchanych do wymiarów pożądanych dla miseczki.Zanurzamy po prostu dół baloników w czekoladzie i stawiamy je do wystygnięcia na papierze do pieczenia lub folii alu

http://images.scrippsweb.com/DIY/2003/09/18/agt908_1fa_e.jpg

Po zastygnięciu czekolady wystarczy przeciąć baloniki u góry i wyjąć pozostałość balonika
icon_smile.gif


Żródło: http://www.diynetwork.com/diy/lc_table_bas...2272082,00.html
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Ale fajne te czekoladowe miseczki, można z białej też zrobić i do deserów dla dzieci z bitą śmietaną i galaretką?
Każdy sobie wybierze co lubi a będzie kolorowo. Zrobię je moim dzieciaczkom!
A jakby je położyć do wyschnięcia na krążku wafelka to by się przykleił i będzie jeszcze ładniej wyglądało.

Pozdrawiam!!!
 

piekara3

Member
Wrz 25, 2008
1
0
0
ja robię te miseczki inaczej: zwykłą miseczkę lu filiżankę od środka wykładam folią spożywczą (tą przejrzystą, elastyczną) i smaruję pędzlem moczonym w czekoladzie. po wystygnięciu trzeba odwrócić miseczki i jak wypadną to zdjąć folię. czekoladowe miseczki są z zewnątrz pełne "zmarszczek", co wynika z faktu, że folia się nierówno rozkłąda w miseczce. do środka bita śmietana i owoce i deser gotowy.
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
piekara3 @ 25 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=755151ja robię te miseczki inaczej: zwykłą miseczkę lu filiżankę od środka wykładam folią spożywczą (tą przejrzystą, elastyczną) i smaruję pędzlem moczonym w czekoladzie. po wystygnięciu trzeba odwrócić miseczki i jak wypadną to zdjąć folię. czekoladowe miseczki są z zewnątrz pełne "zmarszczek", co wynika z faktu, że folia się nierówno rozkłąda w miseczce. do środka bita śmietana i owoce i deser gotowy.
Ale dobry pomysł.Że też nie wpadlam na niego wczesniej.Jak chcialam zrobić takie czekoladowe miseczki to akurat nie mialam baloników.A przecież miseczki mam zawsze.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Papilotkę pomalować od środka czekoladą - co najmniej 3 warstwy i po każdej chłodzić. Ale na dużych papilotkach np 50-tkach może nie wyjść. Robiłam czekoladki w malutkich i szło całkiem całkiem, ale papier się wygina i skorupka może się połamać
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
u mnie też nie
icon_sad.gif