Sos hollandaise*

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Sos do szparagow--- jeszcze nie wyprobowany...
icon_smile.gif

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

250g masla
4 zoltka
sok z jednej cytryny
100 ml bialego wina
sol, swiezo mielony pieprz
1 lyzka posiekanego szczypiorku

Maslo rozpuscic i zostawic do ostygniecia.
Zoltka z sokiem cytrynowym i winem ubic w goracej kapieli wodnej lub bezposrednio w garnku na piecu.
Sciagnac z pieca i po trochu wmieszac letnie maslo.
Przyprawic sola, pieprzem i sokiem z ctryny.
Przed podaniem posypac szczypiorkiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Jakis czas temu - w koncu zrobilam ten sos. Wyszedl bardzo delikatny i kremowy - przepyszny!!
Robilam go bezposrednio na piecu i podalam z "Panierowanymi szparagami".

sos_hollandaise.JPG

Doszukalam sie gazety, z ktorej jest ten przepis - a wiec zrodlo to - "Kochen im Frühling-Lea Extra" z roku 2003.
 

Załączniki

  • sos_hollandaise.JPG
    sos_hollandaise.JPG
    53.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
caritka z nieba mi spadlas z tym przepisem ... ale mam margaryne tylko w domu myslisz ze moze byc czy lepiej leciec po maslo ??
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_biggrin.gif

Szczerze mowiac, ja bym leciala po maslo
icon_wink.gif
.
Z margaryna nie robilam ( od lat nie uzywam margaryn) - ale mysle, ze wlasnie przez maslo jest bardziej delikatny.
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
zrobilam...ruszylam tylek do sklepu i jadlam na obiadek pyszne szparagi i sosikiem
icon_smile.gif
icon_smile.gif
bardzo smaczny polecam ten przepis
dodalam do tego sosu natke pietruszki pycha