Sezon grilowy-tu przepisy prosze:-)

Baldrick

Member
Maj 5, 2005
1,571
0
0
mam cały kawał boczku i tak chodzi za mną aby go przyrządził na grillu .........
macie jakiś ciekawy przepis godny polecenia??
 

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
te ziemniaczki w sosie chrzanowym z koperkiem to swietna sprawa, polecam

ziemniaczek.jpg


pieczarki zielonej tez wyszly przesmaczne, chlop wyjadl wszystkie
icon_smile.gif
 

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
Owieczko ciesze się bardzo, ze smakowały (przepis od jednego chłopa dostałam-więc wiadomo, że chłopom smakuje )
pozdrawiam i mam smaka na ziemniaczki z fotografii
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Nic odkrywczego, ale z wczorajszego grilla: krazki cebuli okolo pol cm posmarowane musztarda, moze byc grillowa, zwykla lub jakas ostrzejsza, jak kto lubi i piec do lekkiego zrumienienia. Pyszna!!
 

dawna Dorka

Member
Lis 23, 2004
421
0
0
pieczarki faszerowane
icon_smile.gif

chyba już podawałam kiedys ten przepis ale co tam ...
icon_smile.gif

raczej duże pieczarki pozbawić nóg. Cebulę, papryke i te nogi posiekać drobno, przyprawić, i nafaszerowac kapelusze. i to wszystko
icon_smile.gif

Można oczywiście dodać ser zółty



hmmm, za nic na świecie nie jest to przepis mięsny :roll:
ale jakos sie tu zaplątał :oops:
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
PIersi z kurczaka w powidlach

1/4 szkl powidel sliwkowych

2 lyzki sherry lub bulionu z kurczaka

2 lyzki sosu sojowego

1/4 l-czki ostrej suszonej czerwonej papryczki

4 piersi z kurczaka (w origiinalnym mowia ze jest to przepis na 6 pojedynczych piersi, ale moim zadniem to jest w sam raz na 4:) )


wszystkie skladniki wymieszac – oprocz kurczaka

Grillowac kurczaka przez 10 minut. Nastepnie posmarowac mikstura, grilowac przez kolejne 10-15 min

BArdzo smaczne!!
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
No to teraz wrzucam dzisiejsza marynate

MArynata azjatycka

Marynata do wszystkiego ;od kurczaka, przez wieprzowine a konczac na owocach morza
icon_smile.gif


3 lyzki sosu sojowego

2 lyzki octu ryzowego ewentualnie wina ryzowego

1 lyzka rozdrobnionego czosnku

1 l-czka ostrej suszonej czerwonej papryczki lub pasty chili

1 lyzka oliwy z oliwek

w przepisie nie podawano ale ja oddaje jeszcze lyzke brazowego cukru

Wszystkie skladniki razem mieszamy a nastepnie pozostawiamy mieso w tej marynacie przez conajmniej godzine.

Smacznego!
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Kukurydza po meksykansku

Moj Przemek lubi kukurydze grillowana tylko z sola i maslem , ja za taka nie przepadam wiec znalazlam taki przepis- jak dla mnie prawdziwa pychota! Jedyny przepis przy ktorym kukurydza mi smakuje
icon_smile.gif



4 kukurydze w lupinach

1/4 szkl majonezu

1/8 l-czka cayenne

3/4 szkl cojita lub fety startej


Zanurzamy kukurydze z lismi w zimnej wodzie na 10 minut. Osuszamy a nastepnie grilujemy az liscie beda ciemne, 10-15 minut.

Kiedy nasza kukurydza sie griluje, w malej miseczce mieszamy majonez I cayenne, scieramy fete.

Smarujemy goraca kukurydze majonezem I posypujemy serem

Podajemy z plasterkami limetki

Dla 2 osob
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Znowu grillowane warzywka - moim zdaniem lepsze niz te od Okrasy :oops:

Sos:
1/2 szkl masla
1/3 szkl posiekanych szalotek
1/4 szkl oliwy z oliwek
3 lyzki Dijon musztardy
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki tymianku
1 lyzka skorki z cytryny

Warzywa:

praktycznie kazde warzywko bedzie dobre, podaje przykladowe

2 kolby kukurydzy pociete na 4 kawalki
1 baklazan w 1 cm plastry s
1 duza czerwona cebula w lodeczki
1 czerw, papryka w lodki
1 lzotla papryka w paski
1cukinia w plastry
8 szparag
1 duza marchew na grube plastry
czosnek

Podawac z galzkami ziol



Skladniki sosu polaczyc w rondelku , podgrzac i dokladnie wymieszac, doprawic sola i pieprzem. Kiedy gotowe, warzywa dokaldnie zanurzyc w polowie sosu, a nastepnie grilujemy warzywa smarujac warzywa sosem od czasu do czasu
icon_smile.gif


Reszte sosu( ta co zostawilismy na pozniej) podgrzewamy w rondelku mieszajac od czasu do czasu az bedzie gladki. Kiedy warzywa sa gotowe , serwujemy je z sosem.Sos podajemy w osobnym naczyniu jako dip
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
znowu mam cos ciekawego , nie krzyczec ze zdjecia nie ma ale to trudno przepisem nazwac A wiec jezeli jeszcze ladna pogoda proponuje warzywka z grilla z balsamicznym octem
icon_smile.gif


A wiec, potrzebujemy papryki czerwone , cukine, pieczarki, moze byc cebula . Cukinie kroimy na 4 czesci wzdluz, papryki na lodeczki , pieczarki w calosci

Wszystko solimy i pieprzymy , smarujemy oliwa z oliwek. Grillujemy 5-7 minut na kazdej stronie. Gdy gotowe solimy , pieprzymy lekko polewamy dobra oliwa z oliwek a nastepnie wszystkie warzywa dobrze skrapiamy octem balsamicznym - bardzo samczne z dobrym balsamicznym octem
 

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
KaeR te pieczonki w garnku żeliwnym, to my robimy w zimimie na ognisku. Reeeewelacja. Mróz na dworze, a my zajadamy pieczonkę i do tego super grzaniec, hmmmm, mniam

Ziemniaki inna wersja
Robiłam te ziemniaczki jak miałam dużo gości (25 osób) na urodzinkach grillowych i musiałam przygotować jedzonko wcześniej tak żeby sobie nim nie zawracać głowy w trakcie imprezy ;)

Ugotowane w łupinach ziemniaki (ale niedokońca) przekroić na pół.
Pokrojony w plastry boczek
Masło zmieszać z zmiażdżonym czosnkiem i z np solą ziołową, oregano, bazylią (co kto lubi)
Bierzemy takiego przekrojonego ziemniaka, smarujemy jego obie wew części masłem, kladziemy boczek (można dać pieczarkę, ser zółty, jakieś warzywa) zamykamy drugą połową, owijamy w folię. I tak produkujemy następne pychotki. To na grilla. Ponieważ jest już ugotowane, to czekamy na to aby boczek się dopiekł ii ziemniaczek zagrzał i jeeemy. Smacznego
Ziemniaki robiłam dzień wcześniej. Polecam

I jeszcze
Nie zawsze jest czas na pieczenie pysznych bułeczek a na grillu się przydają, wiec ja robię

Pieczywo tostowe lub ciabatę (ze sklepu) smaruję takim masełkiem jak do ziemnaków (jw) i pieczemy chwile na grillu. Pycha. Moi goście nie doczekują aż sie upieką i jedzą "surowe" kromki ;)

I taki prosty dip
Kroimy dużo cebuli, kilka ząbków czosnku miażdżymy, mieszamy z dużą ilością ketchupu, kilkoma łyżkami musztardy i obowiązkowo słodzimy (tak tak). Zostawiamy na godzinę do przegryzienia i mamy pyszny sosik, lepszy od zwykłego ketchupu

I jeszcze jeden bardzo delikatny dip
Kilka (sporo) ząbków czosnku miażdżymy, mieszamy z majonezem z dodatkiem śmietany lub jogutru, solimy. Zostawić do przegryzienia. Proporcje między majonezem a śmietaną -jak kto lubi, bardziej delikatne gdy jest przewaga śmietany a mojonezu 2-3 łyżki. Należy próbować żeby nie było mdłe

Polecam. Proste, łatwe i pyszne
 

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
podam moje marynaty do mięs
Wieprzowina:
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki octu winnego czerwonego
1 ząbek czosnku (nieraz więcej)
1 łyżka sosu sojowego
majeranek
pieprz cayenne
papryka słodka
chili

Kurczak:
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki octu owocowego lub winnego białego lub cytryny
skórka z cytryny
pieprz biały
curry ostre
odrobina imbiru
sól
można dodać żurawine lub borówki

mięsa kroję w dosc cienkie plastry , lekko rozbijam i w marynaty przynajmniej na noc . podczas pieczenia też nimi smaruję .wychodzą pyszne.
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
a moze ktos zna na ziemniaki pieczone z serem zółtym?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zgaduję: upiec ziemniaki i pod koniec pieczenia w rozcięcie wsadzić ser żółty? :denknach: :pfeif: :mrgreen:
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
znalazłam tez przepis
icon_smile.gif
wklejam bo może komus sie przyda
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kimnku(niekoniecznie) przez 20 minut.Odcedzic i schodzic,sciąc wierzch i wydrązyc ziemnaiki lyzka.Napełnic farszem,zawinąć w folie i piec na ruszcie 15 minut.
farsze
-tarty zółty ser z masłem roślinnym
-ser topiony zmieszany ze szczypiorkiem
-biały ser z drobno posiekaną cebulką i solą
-kiłebasa zmieszana z jajkiem na twardo i ząbkiem czosnku