Empanadillas - pyszne pierożki hiszpańskie

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Empanadillas - pyszne pierożki hiszpańskie

Ciasto:
100 ml białego wytrawnego wina
po 25 g masła i smalcu
1/2 łyżeczki soli
300 g mąki
mąka do podsypania

Farsz:
250 g mielonego mięsa
1 cebula 1/2 strąka papryki
olej
1 puszka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz


Wino i 100 ml wody podgrzać w rondlu (nie gotować!), dodać smalec i masło. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i sól. Wymieszać. 2 łyżki maki wsypać do miski, włożyć ciasto, wyrabiać przez 10 min. Uformować kule, przykryć, odstawić na 2 godz. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebule, usmażyć. Dodać mięso i paprykę, oprószyć pieprzem i solą, dusić ok. 20 min, w połowie duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Stolnicę posypać mąka, rozwałkować na niej ciasto. Wyciąć koła o średnicy ok. 15 cm. Do każdego koła nakładać farsz, ciasto złożyć na pół, brzegi ścisnąć. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor, osączać na pergaminie.
 

raga

Member
Sie 30, 2006
20
0
0
Empanadillas robiłam w środę w obu wersjach (część domowników nie lubi tuńczyka) wyszły wspaniale. Dzięki za przepisy
 

paulicza

Member
Maj 5, 2009
134
0
0
Ale ślina mi po brodzie cieknie
icon_eek.gif
mniam.gif
O nie, kolejne kluchy na moim talerzu.
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,983
479
83
Wlasnie zajadam, bardzo smaczne. Na pewno bede robic czesciej. Dzieki za bardzo smaczny przepisik!!!!