IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Chleb zytnio-razowy na zakwasie (bajaderka)
Johasia
post 20 Sep 2004, 07:58
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



Chleb zytnio-razowy na zakwasie

1/2 lyzki suchych drozdzy
1 szkalnka mleka
3-4 szklanki maki chlebowej
1 szklanka zakwasu (zytniego lub pszennego)
1 lyzka brazowego cukru
1 1/2 lyzeczki soli
1/2 szklanki maki zytniej
1/2 szklanki maki razowej
1/2 lyzki kminku (niekoniecznie, ja pominelam)

Drozdze wsypac do maszyny, dodac 1/4 szklanke mleka i 1/2 szklanki maki, wymieszac i zostawic na kilka minut. Dodac reszte mleka, zakwas, cukier, sol i kminek, dodac make zytnia i wlaczyc maszyne, pozwolic aby dobrze wszystko wymieszala. Wsypac make razowa i powoli wsypywac make chlebowa (mnie "zabralo" troche mniej niz 3 szklanki maki chlebowej, ale czasami trzeba dodac wiecej niz 3). Wyrobic ciasto, w czasie wyrabiania sprawdzic konsystencje i w razie potrzeby dosypac maki lub dolac troche wody. Ciasto powinno byc miekkie, lekko lepiace ale nie klejace.
Gotowe ciasto wylozyc na stolnice, uformowac jeden duzy bochenek lub dwa male (mozna tez zrobic z tego ciasta pyszne bulki - z tej porcji wyjdzie 12). Przykryc bochenki czysta sciereczka i zostawic az sie napusza, okolo 45 minut lub wiecej.
Piec w temperaturze 225ºC przez okolo 40 minut, chleb powinien byc ladnie zrumieniony i brzmiec "pusto" postukany od spodu.

Ten chleb jest z gatunku ciezkich, ale nie gliniastych, ma bardzo wyrazny kwasno-razowy smak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joannas
post 20 Jan 2005, 08:41
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.025
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 76



Bardzo smaczny, pięknie wyrósł. Chrupiąca skórka. Czego chcieć więcej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 19 Aug 2005, 10:50
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



podciągnę ten chlebek, bo taki samotny jest. Zdjecia nie ma, to nikt nie próbuje...

a podoba mi sie, bo ma być ciężki, ale bochenkowy... moż euda się go jakoś wepchnąć na poczatek kolejki...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st January 2020 - 06:20