Gyros.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Gyros:

70 dag szynki wieprzowej,
4 papryki: różne kolory
30 dkg pieczarek,
3 cebule,
1 pęczek szczypiorku,
400 ml jogurtu naturalnego,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól
papryka słodka 1 łyżka,
oregano 1 łyżka,
tymianek 1 łyżka,
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz biały 1/4 łyżeczki
szczypta kminku i pieprzu cayenne

Mięsko kroimy w paski (1cm).
Robimy marynatę: mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy (bez soli)... dodajemy rozgniecione 2 ząbki czosnku dodajemy olej i wrzucamy pokrojone mięsko.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny.
Cebulę kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w paski zaś grzyby w plasterki.
Podgrzewamy patelnię (bez oliwy) i wrzucamy mięso.
Smażymy - mieszając.
Z patelni zdejmujemy usmażone mięsko a na patelnię wrzucamy pieczarki, paprykę i cebulę - smażymy około 15 minut.
Po czym dokładamy ponownie mięso i mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą.
Na koniec robimy sos do gyrosa: rozgniatamy 2 ząbki czosnku.
Szczypior drobniutko siekamy.
Ubijamy jogurt mikserem przez 5 minut dodajemy czosnek i szczypiorek (zostawmy go troszę do posypania na koniec).
Sos dosmakowujemy solą i pieprzem.
Gorące mięsko polewamy sosem i podajemy do pieczonych ziemniaczków z różnym zestawem surówek.
Pysia :D


Źródło: Zasłyszane :D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Zastanawiam się czy jak dodam całość sosu jogurtowego do mięsa, od razu, na koniec do rondla to czy mi się zważy i beda plywaly kluski jugurtowe...
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
jeżeli nie będzie sos wrzący a jedynie ledwo ciepły nie powinno... ale mam pytanie po co... cały urok tkwi w tym, że polewa się nim wszystko na sam koniec ;)
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
zaryzykowalam i polalam na koniec całość nie zwazyło się
a po co? bo nie mam sosjerki :mrgreen: a blendera nie chciałam na stole stawiać
icon_smile.gif

ale na drugi raz poleje na talerzu efekt wizualny jest lepszy ;)
do tego zaserwowałam kaszę jeczmienną (moje zboczenie :mrgreen: ) i mizerię
dla mnie bomba smakuje lepiej niz w greckiej :anbetung: dziekuje
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
cieszę się bardzo, że smakowało :banana: :banana: :banana:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 
Lis 15, 2005
19
0
0
ooo to bedzie po swietach kolejne danie z kuchni srodziemnomorskiej ktore wlasnymi recami sproboje zrobic, a moze nawet przed chociaz watpie
icon_smile.gif

oryginalnego gyros nigdy w ustach nie mialam
icon_smile.gif
ale to jest chyba to czego potrzebuje by wyzywic moja wybredna rodzinke ;P
powiem za jakis czas jak mi poszlo
icon_smile.gif
))
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Zrobiłam! Świetne, smakowite jedzonko! Szybkie w przygotowaniu (nie licząc czasu na marynowanie mięsa) Zjedliśmy z ziemniakami pieczonymi w soli i surówka z młodej kapustki! Ten zimny sosik na goracym daniu bardzo fajnie się komponuje...Było pyszne i wpisuje na listę moich ulubionych dań! Dzięki!
icon_smile.gif
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Ja też wczoraj zrobiłam !!!! I Wszystkimgorąco polecam !!!!!!!! Choć w moim przypadku trochę coś chyba sobie za dużo sypnęłam przyprawy i potem zionełam ogniem, aten jogurt to zneutralizował :-D !!!!!!!!!!! Polecam jeszcze raz gorąco !!!!!!!!!!!!