IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Tortilla Twister - Kido*
kasha
post 8 May 2005, 15:49
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



składniki
4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
5 łyżek smalcu lub margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki soli



sposób przygotowania
Wszystkie składniki wrzucić do melaksera i wyrobić masę tak aby ciasto było średnio sztywne ( nie za twarde i nie za miękkie ). Ciasto można rozwałkować i za pomocą talerzyka wykroić tortille lub podzielić na kulki wielkości jajka i wtedy rozwałkować je grubość placków 3-4 mm. Gotowe tortille delikatnie oprószyć mąką i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu ok. 2 minuty z każdej strony lub opiec w piekarniku. Układać piętrowo, zawinąć w czystą ściereczkę aby nie wystygł lub włożyć to woreczka i schować do lodówki.

(Właśnie z powodu pustki w lodówce oraz w szafkach zrobiłam z tego przepisu wspaniałe tortille (z połowy porcji wyszło mi 5 placków) wypełniłam je smażonym kurczakiem z przyprawą gyros, pomidorem, sałatą, szczypiorkiem, grzaneczkami i wszystko połączyłam z majonezem Kieleckim oraz odrobiną ketchapu.
Zrobiłam takie oszukiwane ale pysznościowe twistery <!--emoid:lol:--><!--endemo-->
Wyszło doprawdy przepysznie.
Przepis mi się bardzo podoba, bo nie mam mąki kukurydzianej, a nie chcę specjalnie kupować by dodać troszkę akurat do tego przepisu.
Ciasto wychodzi genialne, jest cudowne <!--emoid:lol:--><!--endemo--> wyrabiałam je w maszynie i mogłabym je miętolić i miętolić - jest bardzo mięciutkie i sprężyste <!--emoid:lol:--><!--endemo-->

Dziękuję za pyszny przepis na fajny podwieczorek icon_biggrin.gif podałam do tego zupę krem z zielonego groszku, którą posypałam serem <!--emoid:lol:--><!--endemo--> - tą opinię dałam ja, Kasha)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 8 May 2005, 16:13
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.015
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



robiłam kiedyś tortille z przepisu Iwci i rzeczywiście ciasto się rewelacyjnie zagniata, jest bardzo mięciutkie i elastyczne! trzeba tylko nie przegapić i przykryć placki zaraz po usmażeniu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 29 Jun 2005, 13:50
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Pyszności! nadaja sie zarówno do burrito, fajitas, quesadilli, taco, mniam po prostu.

mozna tez potem usmazyc na naczos icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidiakd
post 31 Aug 2005, 08:37
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 524
Dołączył: 17-March 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 417



Pycha! Wczoraj zaserwowalam mojemu mezowi z mieskiem, salata, pomidorkiem, ketchupem i majonezem. Byl zachwycony.
Serdecznie polecam to danie. Bardzo szybkie jest i smaczne!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lidiakd
post 31 Aug 2005, 22:21
Post #5


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 524
Dołączył: 17-March 05
Skąd: Kraków
Użytkownik nr: 417



Znów musiałam robić te tortille. No mąż mi kazał i koniec. No i znowu pyszne wyszły.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 16 Jan 2007, 10:16
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



CYTAT(kasha @ 8 May 2005, 15:49 ) *
11/2 szklanki gorącej wody
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
11/2 łyżeczki soli


Kasha, czy te 11/2 to 5 i 1/2?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jobi
post 16 Jan 2007, 10:37
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.159
Dołączył: 1-September 05
Skąd: Budzewo
Użytkownik nr: 708



Stawiam na 1/2. Musiało gdzieś się przekłamać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 16 Jan 2007, 10:39
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Ja myślę, że 1 i 1/2
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 16 Jan 2007, 10:40
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



No tak mi się wydawało, chociaż 1 i 1/2 łyżeczki soli to trochę dużo gruebel_2.gif Z kolei 1/2 szklanki wody to trochę mało... z drugiej strony tam są 4 szklanki mąki, to może tak być, że soli tyle.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 16 Jan 2007, 10:40
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.235
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



chociaż może i samo 1/2 gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 16 Jan 2007, 10:44
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Stawiam na 1 i 1/2 icon_mrgreen.gif
Kashaaaa!!! Chodź tu i powiedz nam bo się napaliłam mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 16 Jan 2007, 10:47
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



No ja też, kurka flaczek mniam.gif mniam.gif mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 16 Jan 2007, 15:26
Post #13


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



Kashy nie ma, to idę na całość i robię wersję 1 i 1/2 icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 16 Jan 2007, 16:16
Post #14


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.344
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Według mnie na 100% 1,5. Tutaj jest przepis Malgosimi z 3 szklanek mąki i proporcje są takie same.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 16 Jan 2007, 16:18
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



Poprawiłam miało być 1/2, nie wiem dlaczego tak się porąbało w tym przepisie icon_rolleyes.gif
Przepraszam anbetung.gif

Ale z tą wodą to nie wiem, poczekam na Kawkę, wody chyba 1 i 1/2, poprawki po Kawki doświadczeniach wniosę icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 16 Jan 2007, 16:45
Post #16


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.344
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Żeby nie było wątpliwości:

.... 4 szklanki mąki
1 1/2 szklanki gorącej wody
5 łyżek smalcu lub margaryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki soli...


to jest cytat z książki KidO z mniama.
Kasha popraw, to co zmieniłaś. Było dobrze. icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kasha
post 16 Jan 2007, 17:13
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 20.571
Dołączył: 25-September 04
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Użytkownik nr: 98



CYTAT(hazo @ 16 Jan 2007, 18:45 ) *
Żeby nie było wątpliwości:

.... 4 szklanki mąki
1 1/2 szklanki gorącej wody
5 łyżek smalcu lub margaryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki soli...


to jest cytat z książki KidO z mniama.
Kasha popraw, to co zmieniłaś. Było dobrze. icon_wink.gif



Dziękuję kochana bussi.gif cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 17 Jan 2007, 13:27
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.527
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Dzięki dzięki - i mam jeszcze pytanie - czy dobrze rozumiem że to ma być mąka kukurydziana? Bo w przepisie nie zaznaczono - a w tekście poniżej mowa o kukurydzianej...?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kawazmlekiem
post 17 Jan 2007, 14:07
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 37.827
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Bydgoszcz
Użytkownik nr: 422



CYTAT(kasha @ 16 Jan 2007, 16:18 ) *
Ale z tą wodą to nie wiem, poczekam na Kawkę, wody chyba 1 i 1/2, poprawki po Kawki doświadczeniach wniosę icon_smile.gif

Kiedy ja w końcu targana niepewnością zrobiłam z przepisu Małgosimi icon_redface.gif I tam na 3 szklanki mąki dodana była szklanka wody. Zrobiła mi się rzadka paciaja i musiałam sporo mąki dosypać. Więc nie wiem w końcu, jak z tą wodą.

Jak będę robiła Twoje, dodam na początku pół szklanki wody, potem najwyżej będę stopniowo dodawała w miarę potrzeby.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 17 Jan 2007, 14:17
Post #20


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.344
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



CYTAT
Przepis mi się bardzo podoba, bo nie mam mąki kukurydzianej, a nie chcę specjalnie kupować by dodać troszkę akurat do tego przepisu.


Cinka, to zdanie chyba wyraźnie mówi, że Kasha się ucieszyła, że w przepisie jest mąka pszenna, bo nie ma w akurat kukurydzianej. icon_wink.gif

CYTAT
Kiedy ja w końcu targana niepewnością zrobiłam z przepisu Małgosimi I tam na 3 szklanki mąki dodana była szklanka wody. Zrobiła mi się rzadka paciaja i musiałam sporo mąki dosypać. Więc nie wiem w końcu, jak z tą wodą.


Ja robiłam też z przepisu Malgosimi i miałam ciasto gęste. Chyba różne są mąki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 24th March 2019 - 16:42