Alzacki chleb ze slonecznikiem (bajaderka)

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Przygladam sie temu chlebkowi od dluzszego czasu (bo mieszkam w samym sercu Alzacji) i zastanawiam sie skad ta nazwa?! Nie widzialam tu takich chlebow :shock:
Dzis go zrobilam i w smaku tez nie jest jakis charakterystyczny dla regionu...
Bajaderko moze wytlumacz mi to. Prosze.
Nie wiem czy moja odpowiedz Cie usatysfakcjonuje ganga
icon_smile.gif


To jest przepis jeden z wielu przywieziony z podrozy znanego piekarza po Francji jakies 12-14 lat temu - odwiedzal glownie malutkie boulangeries w malutkich miasteczkach, ktore za punkt honoru przyjely sobie produkcje chleba z mak z pelnego przemialu, a ich produkcja ograniczona byla do lokalnej dystrybucji. Ten akurat chleb o charakterystycznym ksztalcie znalazl na malutkim stoisku z pieczywem na jakims targu i po nitce do klebka dotarl do piekarni
icon_smile.gif

Z Alzacji przywiozl rowniez przepis na chleb z orzechami laskowymi i suszonymi porzeczkami, a i kilka z Provence (pyszne buleczki z rodzynkami z maki z prosa).
Oczywiscie nie mam pojecia jak te przepisy maja sie do autentycznosci (Ty na pewno masz wieksze mozliwosci porownania
icon_smile.gif
), ale sadzac po innych jego przepisach z innych czesci swiata, ktore juz moge porownac to raczej stara sie byc bardzo wierny oryginalowi.

A jezeli uwazasz, ze nijak nie moze to byc chleb z tego regionu, to po prosty potraktuj ten "alzacki" w tytule z przymruzeniem oka - ja czesto tak robie
icon_smile.gif
:wink:
 

ganga

Member
Gru 14, 2004
154
0
0
dziekuje bajaderko

rzeczywiscie to, ze ten chlebek nie jest charakterystyczny dla regionu nie znaczy ze nie moze byc alzacki :oops:

mi chleb alzacki kojarzy sie z chlebem z orzechami wloskimi lub ze skwarkami (nie probowalam, ale wiem ze jest), oraz z chlebem zytnim
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Gango, może masz jakieś ciekawe, i sprawdzone, i smakowite przepisy, nie tylko na chlebki, z rejonu, w którym mieszkasz - może zamieściłabyś, hę :lol:
 

ganga

Member
Gru 14, 2004
154
0
0
he, nie mam
ale moge sie popytac sasiadek
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Upieklam wczoraj w maszynie. Zamiast maki zytniej wrzucilam make. Zmiejszylam ilosc soli, bo maka ma w sobie ale mimo obecnosci w mace slonecznika dodalam ile trzeba. Chleb pieczony na programie 'normal' (u mnie 3,5 h) wypiekl sie nalezycie i ma ladnie wysklepiony wierzch i chrupkawa skorke.

super ! :banana:
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Francja i Wlochy to takie kraje, gdzie sery, chleby i inne specjaly zmieniaja sie co kilka czy kilkanascie km. I chwala im za to.
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Bajaderko,
Wybrałam ten chlebek na pierwsze pieczenie w mojej maszynie. Ja sierota jeszcze jestem i nie wiem jak to wszystko w kupę ogarnąć.

Wrzuciłam to razem do maszyny i zapuściłam program szybki (1:20 min) Chlebek wyszedł baaardzo smaczny ale niziutki. Na jakieś 6 cm. Tak ma być z tych ilości czy coś skopałam?

No i jeszcze nie wiedziałam jaką mąkę razową dać? Bo mam i pszenną razową i żytnią razową :dontknow:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Jacobino, bardzo chcialabym Ci pomoc, ale niestety nigdy go w maszynie nie pieklam, a tylko wyrabialam
icon_sad.gif


Z tych proporcji na pewno powinien wyjsc wysoki, pieknie wyrosniety chlebek - moze sprobuj na normalnym programie na poczatek?

kamila i Jotha chyba piekly na normalnym i z tego co pisza to udal sie bardzo ladnie
icon_smile.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zgadza sie na normalnym, czyli o 2 krotnie dluzszym !
Naprawde super mi sie wypiekl i bardzo mi smakuje, bo nie jest mokrawy, a taki.... nie suchy, jak z samej maki '500setki'
icon_smile.gif
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
A jakie to sa lekkie? Możecie mi powiedzieć żebym więcej już głupot nie robiła?
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Lekkie to raczej te pszenne i słodkie... Ale ja na szybkim wszystkie piekę.... Tylko że, faktycznie, piekę głównie z mąki pszennej, a Ty mieszasz z razową.
 

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Jaco, właśnie doczytałam, że Twój szybki program ma 1:20??? Strrrasznie krótki, mój ma dwie godziny...
 

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Upiekłam na programie Normal 3,5 h, wyszedł bardzo dobry.

U mnie program rapid- szybki ma 1,5 h i rzadko go uzywam. Jezli juz to na nim wyrabiam i czekam az troche podrośnie a pieke w piekarniku.
 

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Piekłam ten chlebek na środową imprezę mojego M. Spotkanie z kumplami przy kielonku, znikł w tempie ekspresowymi a chłopaki tylko się oblizywali i pytali czy nie mam na zbyciu jakiegoś bochenka tego chlebka to by sobie do domku wzięli, ale zjedli cały i już nie było :mrgreen:
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
To ja dzis jechalam do owego sklepu, gdzie widzialam te make zytnia, bo mamie tak sie tego chleba zachcialo ! ;)
Oczywiscie sklep zamkniety, ale obok tym jakis inny, gdzie dorwala juz 'normalne', tzn oficjalnie pakowane (dziwne, bo 0,8 kg) torebki z maka zytnia za 1,30 sztuka :mrgreen:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dzisiaj pieklam ten chleb - super pyszny jest, juz prawie pol bochenka nie ma :mrgreen:

pieklam z podanych skladnikow na programie normal - chora jestem i leniwa i mi sie nie chcialo wyciagac i wsadzac do piekarnika - i po raz pierszy mi wyszedl ladny wierzch chleba pieczonego w maszynie :banana:

pzdr
yenn