Alzacki chleb ze slonecznikiem (bajaderka)

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Aniks , nie trzeba zwiekszac ilosci maki gdy nie bierze sie slonecznika, ja teraz zabieram sie za ten chlebek i nie wiem w jakiej formie go piec, czy lepiej wziasc dluga babkowa czy krotka keksowa forme??
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Ruziu chyba lepsza bedzie dluzsza/wieksza babkowa - z 4 skzlanek maki to dosc duzo ciasta wychodzi
icon_smile.gif
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Chlebek jest przepyszny ciasto roslo super, tylko mi chyba "przeroslo" , bo oczywiscie chcialam przedobrzyc i pozwolilam mu rosnac w uchylonym piekarniku w szklanej misie, przy temp 100 stopni :dump: :oops: no i prawie mi sie upiekl a musialam go jeszcze do foremki przelozyc.... no i przelozylam, tylko chyba to juz byl moment gdy on naprawde rosl i potem juz nie chcial wiecej ruszyc. no ale najwazniejsze ze sie upiekl i smakuje swietnie, nastepnym razem juz taka glupiutka nie bede i pozwole mu wyrastac zwyczajnie na stole :mrgreen:
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Jak ja nie lubie jak mi sie tak stanie
icon_smile.gif
Dobrze Ruziu, ze chociaz jakos smakuje bo czasami te przerosniete chleby to nawet ladnie zrumienc sie nie chca i smaku zadnego nie maja :mrgreen:
 

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Dzis zrobilam ten chlebek drugi raz, i tradycyjnie za drugim razem wyszlo
icon_smile.gif

pilnowalam go zeby nie przerosl, i upiekl sie znakomicie i smakuje wspaniale, a najwazniejsze jest to ze jest latwiutki do zrobienia

_494843_n.jpg
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
1
0
Sliczny ci wyszedl Ruziu
icon_smile.gif
Ja w koncu tez musze zrobic go w foremce ;)
 

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witam!!!
Pyszniuteńki ten chlebek - bardzo wszystkim smakował, przede wszystkim mojemu 4-letniemu synkowi!
pozdrawiam Annia
 

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Chlebek bardzo dobry, smakował najbardziej mojemu 4-ro latkowi, który za chlebkiem nie przepada, a mężowi .... !!!!!! Jutro piekę znowu - :lol:
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Właśnie zrobiłam w maszynie, tylko nie wiem czemu wyszedł bez ładnego półokrągłego wierzchu? Mam w związku z tym pytanie do osób, które robiły go w maszynie: czy czekacie aż drożdże zareagują w mące, wodzie i cukrze czy wszystkie składniki dajecie i nastawiacie program normal?

A zostało po nim już tylko zdjęcie
icon_smile.gif
:



Jakość niestety niezbyt dobra, ale to przez światło i przez komórkę - przepraszam :oops:
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Kolejny chlebek, który wylądował w moich ulubionych.
Bardzo smaczny i szybko znikający...
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,622
2,900
113
Odważyłam sie i chlebek upiekłam. Wyszedł mi taki ładny, że aż mi żal pokroić.

chlebalzackia1mz.jpg
 

Mudi Izrael

Member
Mar 21, 2006
3
0
0
Pieeekny!!!
Ja niestety musialam go upiec w blaszce w formie serca bo okragla byla zbyt wielka by ja upchnac w ten moj mini piekarnik :roll: ale wyszedl pyszniutki *mlask* ,to co ocalalo czeka na powrot mojej polowki,zobaczymy jak zareaguje hehe
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Przepyszny jest
mniam.gif
a raczej są, bo zrobiłam bułeczki zamiast chlebka. Musiałam jednak długo je piec, jakieś 50 minut, bo nie chciały się od spodu przypiec
gruebel_2.gif
Możliwe, że to wina wstawionej na spód piekarnika blaszki z wrzątkiem? Kiedy robiłam bagietki w ten sposób to ładnie się przypiekały...
 

Miuriel

Member
Gru 16, 2007
7
0
0
Chlebek smaczny i bardzo łatwy.
Drożdży użyłam świeżych w ilości "na oko"
icon_wink.gif

Udało mi się zrobić zdjęcie resztką tego chlebka.
Oprócz smaku zachwyciła mnie piękna złocista skórka.

Zapomniałam dodać, ze użyłam mąki razowe pszennej.
 

Załączniki

  • chleb_alzackiPICT2223.jpg
    chleb_alzackiPICT2223.jpg
    105 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Chlebek jest pyszny, mięciutki i pachnący. Dziękuję za przepis:)

slonecznikowy_bajaderki5.jpg
 

Załączniki

  • slonecznikowy_bajaderki5.jpg
    slonecznikowy_bajaderki5.jpg
    84.7 KB · Wyświetleń: 2

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
chlebek wychodzi swietny ! pieklam juz w sumie 4 x i zawsze byl bardzo udany
Pieke z maka pszenna razowa.
zamiast slonecznika dalam ostatnio ugotowanej soi, a zamierzam jeszcze z rodzynkami wyprobowac

Serdeczne dzieki za przepis!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,622
2,900
113
Po paru latach dziś sobie przypominam, jaki to dobry chleb.
Miałam dylemat, bo w przepisie nie podano, jaka ta mąka razowa ma być, pszenna czy żytnia. Dałam obydwie i dobrze zrobiłam.
alzacki_1.jpg
 

Załączniki

  • alzacki_1.jpg
    alzacki_1.jpg
    36.2 KB · Wyświetleń: 2

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0