Dziadkowe wino z dzikiej róży.
Dojrzałe owoce dzikiej róży myjemy, kruszymy je i wrzucamy do szklanego baniaka.
Zalewamy syropem, który musi je zakryć. Robimy syrop, którym zalejemy różę: 6 litrów wody, kilogram cukru i 1 łyżeczka kwasku cytrynowego gotujemy przez 15 minut i studzimy.
Na koniec dodajemy szczyptę drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie i gdy zalane róże będą ciepławe dolewamy je.
Wino fermentuje w temperaturze pokojowej (20 - 25 stopni).
Po 2 tygodniach wino jest gotowe.
Przecedzamy i rozlewamy do butelek, które zamykamy szczelnie i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Dojrzałe owoce dzikiej róży myjemy, kruszymy je i wrzucamy do szklanego baniaka.
Zalewamy syropem, który musi je zakryć. Robimy syrop, którym zalejemy różę: 6 litrów wody, kilogram cukru i 1 łyżeczka kwasku cytrynowego gotujemy przez 15 minut i studzimy.
Na koniec dodajemy szczyptę drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie i gdy zalane róże będą ciepławe dolewamy je.
Wino fermentuje w temperaturze pokojowej (20 - 25 stopni).
Po 2 tygodniach wino jest gotowe.
Przecedzamy i rozlewamy do butelek, które zamykamy szczelnie i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: