Pita z jabłkami:
1kg mąki,
1,5 kg kwaskowatych jabłek,
2 i pół dkg drożdży,
200 ml oleju,
10 dkg cukru,
10 dkg zmielonych orzechów włoskich,
skórka z jednej cytryny,
3 dkg bułki tartej,
szczypta soli
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy troszkę cukru oraz mąki (łyżeczkę)
Pozostawiamy drożdże do wyrośnięcia.
Mąkę i drożdże mieszamy.
Dodajemy sól i połowę oleju - wyrabiamy miękkie ciasto.
Ciasto dzielimy na trzy części i je rozwałkowujemy - placki powinny być grubsze.
Nadzienie: obrane jabłka ścieramy na grubej tarce mieszamy z cukrem, ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz startą skórką z cytryny.
Na dno formy do pieczenia, posmarowanej olejem i posypanej mąką, wykładamy pierwszy placek ciasta.
Na niego wykładamy połowę nadzienia jabłkowego.
Kładziemy kolejny płat ciasta i smarujemy go resztą nadzienia -przykrywamy trzecim płatem.
Pitę pieczemy w 170*C, aż się zarumieni.
Źródło: Zasłyszane.
1kg mąki,
1,5 kg kwaskowatych jabłek,
2 i pół dkg drożdży,
200 ml oleju,
10 dkg cukru,
10 dkg zmielonych orzechów włoskich,
skórka z jednej cytryny,
3 dkg bułki tartej,
szczypta soli
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy troszkę cukru oraz mąki (łyżeczkę)
Pozostawiamy drożdże do wyrośnięcia.
Mąkę i drożdże mieszamy.
Dodajemy sól i połowę oleju - wyrabiamy miękkie ciasto.
Ciasto dzielimy na trzy części i je rozwałkowujemy - placki powinny być grubsze.
Nadzienie: obrane jabłka ścieramy na grubej tarce mieszamy z cukrem, ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz startą skórką z cytryny.
Na dno formy do pieczenia, posmarowanej olejem i posypanej mąką, wykładamy pierwszy placek ciasta.
Na niego wykładamy połowę nadzienia jabłkowego.
Kładziemy kolejny płat ciasta i smarujemy go resztą nadzienia -przykrywamy trzecim płatem.
Pitę pieczemy w 170*C, aż się zarumieni.
Źródło: Zasłyszane.
Ostatnią edycję dokonał moderator: