
2 lyzki oliwy extra virgin
2 cebule drobno posiekane
6 pomidorow bez skory, pokrojonych w kostke
3 zabki czosnku posiekane
2 lyzki przecieru pomidorowego
1/3 szkl rybnego bulionu lub wody
1/2 lyzeczki mielonego kminu indyjskiego
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
500g obranych dosc duzych krewetek
sok z 1/2 cytryny
sol i pieprz do smaku
swieza natka kolendry (lub pietruszki) do przybrania
Na oliwie smazymy cebule az sie zezloca, nastepnie dodajemy czosnek i smazymy jeszcze minutke. Wrzucamy na patelnie pokrojone pomidory, przesmazamy przez 2-3min. Mieszamy przecier pomidorowy z bulionem i przyprawami - wlewamy na patelnie i dusimy jeszcze ok. 15-20min. Dodajemy krewetki i sok z cytryny i teraz dusimy juz bardzo krotko ze 2-4 min (nie wolno dlugo gotowac, bo krewetki zrobia sie twardo-gumiaste, czas zalezy tu od wielkosci krewetek).
Podawac z ryzem przybrane natka i czastkami cytryny.
Ostatnią edycję dokonał moderator: