Krewetki po marokansku w pomidorach*

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
krewetkimaroko1copycinslq9.jpg


2 lyzki oliwy extra virgin
2 cebule drobno posiekane
6 pomidorow bez skory, pokrojonych w kostke
3 zabki czosnku posiekane
2 lyzki przecieru pomidorowego
1/3 szkl rybnego bulionu lub wody
1/2 lyzeczki mielonego kminu indyjskiego
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
500g obranych dosc duzych krewetek
sok z 1/2 cytryny
sol i pieprz do smaku
swieza natka kolendry (lub pietruszki) do przybrania

Na oliwie smazymy cebule az sie zezloca, nastepnie dodajemy czosnek i smazymy jeszcze minutke. Wrzucamy na patelnie pokrojone pomidory, przesmazamy przez 2-3min. Mieszamy przecier pomidorowy z bulionem i przyprawami - wlewamy na patelnie i dusimy jeszcze ok. 15-20min. Dodajemy krewetki i sok z cytryny i teraz dusimy juz bardzo krotko ze 2-4 min (nie wolno dlugo gotowac, bo krewetki zrobia sie twardo-gumiaste, czas zalezy tu od wielkosci krewetek).

Podawac z ryzem przybrane natka i czastkami cytryny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Krewetki kupione, będą jutro na obiad, bo święto i i kafeteria zamknieta. Zapomniałam kupic pomidorów, jadę z powrotem do El Corte Ingles.
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Były wspaniałe! Mateusz odpłynął z nadmiaru kulinarnej rozkoszy, zaproszony Francuz ciamkał z ukontentowaniem (mam nadzieję, ze nie kurtuazyjnie
icon_lol.gif
). Nie chciało mi sie gotować ryżu, wiec były z bagietką, ale dzieki niej można było wylizać z talerza ten pyszny sos
mniam.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Szallona, zamiast uwodzic przystojnych hiszpanow stoisz przy garach.
Popraw sie kobieto.
icon_lol.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Agusiu...robilam wczoraj twoje krewetki...
Dolalam wiecej rosolu (odrobine wiecej;-)) i dwie szczypty papryki ostrej....
Niezwyle proste i szybkie w przygotowaniu...polecam innym...
zdjecia nie bedzie. ..bylo pozno i takie byle jakie swiatlo...
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Poza mną nikt ich od 4 lat nie robił? Nie wiecie co tracicie
icon_wink.gif

Ja mam dzisiaj na obiad. Dodałam nieco więcej kuminu, żeby konsument z wypalonymi kubkami smakowymi też coś czuł, a zamiast bulionu rybnego, który mi się przeterminował, trochę białego wina. Mlask mlask.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja nie lubie ale tez mam swoje patenty w/g ktorych robie jak maz zyjatka przygotuje.

ale moge przekazac jemu skoro naprawde trzeba